Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергийната проектостратегия дискриминирала ВЕИ-тата

24 коментара
Енергийната проектостратегия дискриминирала ВЕИ-тата

Проектът за енергийна стратегия на България до 2020 г. е силно обобщен, едностранчив, без анализи, съпоставки и планиране, дискриминира сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и въобще не е съобразен с изпратения за одобрение в Брюксел национален план за действие за развитието на ВЕИ за същия период. Това се посочва в становище на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ), разпространено в понеделник.

Според организацията документът е написан недостатъчно задълбочено и не дава необходимата информация за методите за постигане на целите. Прави впечатление, че докладите по екологичните оценки влизат в явно противоречие с някои от заложените мерки, пише в становището.

Дават се за пример изготвените екооценки на хидро-енергийни комплекси, които не са включени в самия текст на Енергийната стратегия. Недоумение буди фактът, че се прави подробна оценка на въздействието върху околната среда на топлоелектрически и водноелектрически централи, както и централи, експлоатиращи възобновяеми енергийни източници, но не и на атомни електрически централи, а като мотив е посочен "липса на данни".

“При планирането на стратегията е подходено силно едностранчиво и не е търсено участието на бизнеса и обществото. Не са идентифицирани основните проблеми на всяка една от технологиите за добив на енергия. Изразени са недостатъците на някои от възобновяемите технологии (вятър и слънце), но не и тези на конвенционалните. Същото е и с положителните страни, не са отчетени сигурността, частната инициатива, конкурентноспособноста и устойчивото развитие, което би предизвикало стимулирането на възобновяемите енергийни източници“ допълват от АПЕЕ.

В противоречие с посочените цели за високотехнологична енергетика е поставено запазването и развитието на въглищната индустрия с цел използване на местните залежи на въглища, недоумяват от асоциацията. Пренебрегва се фактът, че това е една нискоефективна, замърсяваща, а след 2013 г. при допълнително закупуване на CO2 емисии, и скъпа енергетика, допълват от там.

Според АПEЕ държавата смята да оказва институционална подкрепа и да търси международна подкрепа за проекти за изграждане на въглищни мощности с технология за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис, без разчети за размера на подобна инвестиции и анализ за евентуалните крайни цени на произвежданата електроенергия.

Организацията посочва, че липсват сценарии за развитието на българската енергетика – например при запазването ѝ в сегашния вид; при стимулиране на ВЕИ; с включване на нови мощности на лигнитни въглища; с нова атомна централна; вариант с нови газови мощности; с мерки за енергийна ефективност и др., за да може да се направи сравнителен анализ на възможностите пред енергетиката ни.

Мотивите за подкрепа на инвеститори в нови газови централи за балансиране на производството на електрическа енергия от вятърните централи са необосновани, смятат от АПЕЕ. Според тях това е едно безсмислено начинание и ненужен разход на средства. Световният опит е доказал, че 100 MW ВЕЦ могат да балансират 1000 MW вятърни централи. Тоест с наличните над 2 500 MW ВЕЦ и ПАВЕЦ в България могат да се балансират много повече от планираните за инсталиране ветрогенератори.

Твърдението, че вятърните и слънчевите технологии са непостоянни и непредвидими е голословно твърдение. Вятърната енергия се прогнозира професионално повече от 10 г, а експериментално още от създаването на първите ветрогенератори. Математическите модели за прогнозиране са разработени като резултат на задълбочени научни изследвания, притежават висока детайлност, възможности за самообучение и адаптиране на прогнозата, учестено обновяване и ниски нива на грешката.

Вятърната енергия вече е прогнозируема и в България. Моделите предоставят прогноза за производството на електроенергия от вятърни паркове, два пъти на ден, почасово, за 10 дни напред. Точността на прогнозата е много висока – около 4-5% за първите 4-5 часа и около 12% за ден напред, допълват от асоциацията.

Документът е изключително противоречив и икономически необоснован, казват още от АПЕЕ. Организацията открива дори явни грешки "По данни за базовата 2005г. (съгласно Евростат), енергията от ВЕИ в страната възлиза на 1 млн. тне или 9.4% от общото крайно потребление на енергия". Реалната стойност, публикувана в Евростат, за цитираната година е 5.6%.

Липсва синхронизация между проекта за енергийна стратегия и плана за ВЕИ, затова според асоциацията двата документа трябва да се преразгледат, за да си кореспондират един с друг.

Средносрочната програма (2009-2013г) е със задна дата и предвижда разработването на десетки мерки, чието изпълнение за две години е най-малкото несериозно, смятат от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Организацията констатира, че представената от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма стратегия съдържа главно пожелателни мерки, а не конкретни стъпки за постигане на устойчива енергетика. Липсват изчисления и план за действие за развиване на отделните подсектори.

“Ако трябва да обобщим стратегията, страната, ще продължи да бъде силно зависеща от световните икономически и енергийни кризи и инфлация. Основно, ще се използват лигнитни въглища и вносни енергийни суровини (ядрено гориво), а огромният енергиен потенциал на ВЕИ ще бъде използван в минимална степен“, пише в становището.

Препоръките ни са преразглеждане на съществуващия документ и пренаписване на мерките и вижданията за растеж, след консултиране с представители на бизнеса и свързаните страни, посочва председателят на организацията Велизар Киряков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Дедо Тошо
  #27

  Готови сме да го плащаме, само да има растеж в отрасъла.

 2. коментатор
  #26

  ... Проекта за енергийна стратегия на България до 2020г. да се напише наново от друг творчески колектив. За да забравим час по-скоро за некадърниците, написали сегашния проект за стратегия.

 3. ЕКОСАПИЕНС
  #25

  въпроси, тази Стратегия следва да обхваща период най-малко до 2050 г., защото до 2020 г. периодът е за програми ! Този проект от 35 страници е една напоителна литература, повтаряща всичките негативи на социо-комунистическото ни законодателство - обилно, неприложимо и противоречиво ! Само действащите нормативни документи на МРРБ са над 400...Стана ли ясно кои са писателите на документа ?!

 4. еколог
  #24

  Който иска да инвестира да строи фабрики.Стига са ни унищожавали природата.Айде БАСТА!САМО ТАКА БАТЕ БОЙКО!

 5. Але&Со
  #23

  доста години натрупан опит от ВЕИ в България. Преди да се строят още, трябва да се види какво са дали досегашните, и тези, които съставят стратегията, са го проучили. Сигурно ВЕИ не са произвели нещо, което да оправдава изграждането на още такива. Но има хора, които не гледат дали има някаква полза от тази дейност, а за да вземат едни пари, са готови да вредят.

 6. @@@
  #22

  А сега хората вместо да викат да живей ВЕИ си казват ВАЙ ВАЙ ВАЙ, кофти нещо стана тая работа с цените.

 7. user
  #21

  а огромният енергиен потенциал на ВЕИ ще бъде използван в минимална степен“, пише в становището. ogromen, ama ne i v bylgariq, nito imame mnogo slynce, nito slynceto e mnogo silno, nito imame silni vetrove, nito imame okean...samo v za geotermalna mai sme dobre, ama tam pyk mai e nai-malko razvitieto, pone az ne sym 4ul nqkyde po sveta da ima golqma centrala.

 8. Инвеститор
  #20

  Смятам, че и за напред България ще страда от злобарски мнения за инвеститорите, защото не е много далеч момента в които ще си купуваме скъпа зелена енергия/1лв за kW/ от съседни нам страни, които ще си развиват икономиката от такива като нас.

 9. Петър
  #19

  Във всички страни, където има условия, са монтирани вятърни ел. генератори. Особено много са разпространени в Холандия, Германия, Дания, Великобритания. Работят от десетилетия и с нищо не са увредили нито екологията, нито земеделието. Омръзна ми от хола, които за всяко ново нещо казват първо "не", а после мислят. Ако могат въобще.

 10. РРР
  #18

  Искаме чиста енергия

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.