Енергийната реформа – ще оправи или ще изкриви още ценообразуването?

От ляво надясно : Робърт Дик, Калина Трифонова, Гочо Чемширов, Илина Стефанова

Планираната от правителството на ГЕРБ енергийна реформа на юруш и под натиска на работодателските организации от 1 юли 2018 г. при всички положения ще има отражение върху образуването на цените на електроенергията. Дали ще е в положителна посока и всички досегашни изкривявания в тарифирането ще бъдат оправени, или положението ще се влоши още повече, предстои да се види. Според мрежовия оператор и доставчик на ток в Югоизточна България ЕВН, все още има прекалено много неясноти относно политиките, които ще прилага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Законовите поправки тепърва ще се обсъждат и гласуват в парламента. Не е приета нова наредба за определяне на цените на електрическата енергия, макар старата да е съборена в съда още през 2016 г. Няма правила за търговия с ток, които да съответстват на планираните промени, няма правила за измерване на потреблението на електроенергия, а времето до определянето на новите цени на тока напредва.

До края на март всички дружества по веригата на производство – пренос – разпределение и доставка на електроенергия, както всяка година, трябва да внесат в КЕВР своите разчети за цените, които искат да прилагат от 1 юли 2018 г. Освен че както обикновено изчисленията се правят почти на сляпо, тъй като снабдителят няма идея какви цени ще поискат например електроцентралите, към нормативната каша се прибавят и множеството неизвестни около предстоящата енергийна реформа. Макар те да засягат основно освобождаването на пазара, а цените за бита да продължат да се определят от КЕВР, има допълнителни промени, които са от съществено значение за домакинствата и трябва да се случат, според ЕВН.

Традиционното орязване на разходите

Дружеството отдавна критикува начина за образуване на цената на тока, който според него преднамерено орязва нормата на печалба на електроразпределителните и електроснабдителните предприятия, определя им по-ниски от реалните технологични разходи при разпределянето на електроенергията и всяка година сваля с 10 процента оперативните им разходи, за да задържа поскъпването на тока за бита. Не се признават в цената за потребителите и всички направени инвестиции, коментира пред журналисти във вторник Робърт Дик, регионален мениджър на австрийската компания у нас.

Той посочи, че ЕВН за 13 години на българския пазар е инвестирала над 1.4 млрд. лв. в електроразпределителната мрежа – подмяна и изграждане на над 20 хил. км мрежа, над 160 нови трафопоста и възлови станции и смяна на над 4 млн. електромера. 28 процента от мрежата на компанията вече е положена под земята, което свежда почти до нула вероятността от аварии при силни бури и снеговалежи. Над 100 млн. лв. от вложените средства обаче дружеството не е успяло да си върне през цената на тока, тъй като те не са били признати от регулатора, допълни Гочо Чемширов, зам.-председател на "Електроразпределение Юг", което е част от групата на ЕВН. 

"Регулаторът продължава да не признава в цените ни редица разходи", допълни Чемширов. Сред тях са технологичните загуби при разпределянето на електроенергията, които при закупуването на мрежата от страна на ЕВН през 2004 г. е било решено да са 12 процента, но с редица решения КЕВР сваля на 8 процента. Това е под реалните 9 на сто, постигнати в момента от компанията. Освен това тя постигала значително по-ниска норма на възвръщаемост на капитала си, която също според регулаторната рамка до 2018 г. е трябвало да бъде 12 на сто, но реално КЕВР я реже и в момента е 7.04 процента, посочиха от ЕВН.

Дружеството все пак признава, че новият състав на регулатора е започнал по-справедливо да отразява разходите на дружествата в цените, но има все още какво да се желае.

Услуга без пари

Според Илина Стефанова, директор регулации и опазване на околната среда в "ЕВН България", новата наредба на ценообразуването трябва да осигури необходимите разходи на операторите на мрежата, за да могат те да предоставят качествени услуги на клиентите си.

Регулаторът трябва да реши дали трябва да предлагаме високо качество на електроснабдяването на съответната цена; цените да са обществено поносими, но с компромиси на качеството или да са ниски цените за сметка на качеството, посочиха от ЕВН.

Стефанова даде за пример как в момента ЕВН има разходи, за да осигури доставката на ток до жилища с нулева консумация, които не плащат сметки, но на тях трябва да им се отчетат електромерите, да се изготвят и доставят фактури. 180 хил. клиенти или 12 на сто от потребителите на компанията са били с нулеви сметки през 2017 г. Други 206 хиляди – 14 на сто, пък имат средномесечна сметка от около един лев. Реално 40 процента от потребителите на дружеството плащат едва по 3.4 стотинки от месечната си сметка на своя доставчик. Фактически половината клиенти покриват разходите за осигуряването на електроснабдяването за всички, посочиха от ЕВН, но признаха, че регулаторът не е узрял за въвеждането на своеобразната цена "електромер", която преди години компанията се опита безуспешно да прокара.

Зам.-шефът на ЕВН у нас Калина Трифонова коментира, че регулаторът от пет години отказва да се произнесе по искани от дружеството промени в общите условия на договора им с клиентите. Целта е да изчистят например проблеми със смяната на електромерите, тъй като в момента се изисква да има двама свидетели на монтажа на новия уред, а това не винаги е възможно. Заради неизпълнението на това изискване ЕВН през декември 2017 г. бе глобена с 6 млн. лв. от енергийния регулатор. Санкцията се обжалва пред Върховния административен съд, заедно с още една за 3.8 млн. лв., наложена от антимонополния орган. В същото време обещаната от шефа на КЕВР Иван Иванов промяна за получавания чудовищен размер на глобата при повторно нарушение, останали недогледани при предишни поправки, още не са факт.

Против еднакви общи условия за трите доставчика

Обявените тогава намерения на Иванов бяха общите условия на електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" да се уеднаквят. Според Трифонова обаче това не трябва да става, тъй като всяко отделно дружество има своя специфика на работа, стандарти и качество на услугите и не трябва да има уравниловка.

От ЕВН отказаха да съобщят какво повишение на цената на мрежовите си услуги, на тока за бита, както и за топлофикацията им в Пловдив подготвят да заявят пред регулатора с мотива, че все още не са изяснени част от нещата около ценообразуването. Дик посочи, че е важна промяната, според която от 1 юли ЕРП-тата ще са длъжни да си купуват енергията за технологичните разходи от борсата за ток. Още не е ясно на коя точно платформа на борсата ще могат електроразпределителните дружества да купуват необходимата им енергия за преобразуването и транспортирането на пренасяния ток.

"Високото качество на доставката на електроенергия има нужда от инвестиции за инфраструктурата, които да се отразяват в крайните цени", посочи Робърт Дик. По думите му поскъпването на тока в България е неизбежно предвид задължението на страната ни да се интегрира в европейската енергийна търговия. "Ясно е накъде ще вървят цените", каза регионалният мениджър на ЕВН.

Топката обаче ще е в полето на КЕВР, която в последните години не разрешава увеличение на крайната цена на тока за бита над 2 процента.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?