Енергийната система на страната застрашена от аварии

Енергийната система на страната застрашена от аварии

Заради липсата на достатъчна средства за поддръжката на далекопроводите, енергийната система на България е застрашена от аварии. Това предупреди изпълнителният директор на дъщерното дружество на НЕК Електросистемен оператор (ЕСО) Иван Айолов в сряда. ЕСО беше създадено след разделянето на преноса и търговията с ток в НЕК миналата година. 

Тази година парите за поддържка на съоръженията са 30 млн. лв., докато миналата година средствата са били 65-70 млн. лв.

Според директора на дружеството намалените средства няма да доведат до сривове на електроенергийната система на страната, но няма застраховки, че такива не могат да се получат.

Системата е била пред срив на 27 юни, когато няколко събития са довели до спиране на тока в Североизточна България за около половин час. Това е станало след като заради пожари са изключили далекопроводите Червена могила – Ветрен, Казичене – Белмекен, Варна – Бургас. Тогава системите на Западна и Източна България са се отделили и Западна е имало дефицит, а в Източна – излишък на около 800 мегавата мощност. Това е наложило спешен внос на 500 мегавата ток от Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

Според Иван Айолов износът на ток е спаднал близо 10 пъти. За сравнение през първото тримесечие на миналата година НЕК е изнесла електроенергия за 300-350 млн. евро.

По същото време изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян заяви пред журналисти, че определената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нова цена на тока от НЕК, която е по-висока с около 13%, осигурява единствено плащане на лихвите по кредитите на компанията.

Според Папазян новата цена не осигурява покриване на натрупаните задължения на НЕК към производителите на ток, които към края на юни са около 120 млн. лв. и не позволява формирането на печалба за компанията.  

НЕК вече има подписани споразумения с ТЕЦ "Марица Изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй" за разсрочване на задълженията ѝ към тях до края на годината.

За компенсиране на недостига на средства от НЕК разчитат само на износ, отбеляза Папазян. Той очаква възможностите за експорт на ток на компанията да се увеличат след 2009 година след влизането в експлоатация  на нови мощности в комплекс "Марица Изток".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?