Енергийни фирми ще получат рекордните 880 млн. лв. от СО2 приходи през т.г.

Енергийни фирми ще получат рекордните 880 млн. лв. от СО2 приходи през т.г.

Рекордно високи приходи от продадени държавни въглеродни емисии ще влязат през 2020 г. във фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), чийто общ бюджет ще е 1.829 млрд. лв.

Като цяло парите са по-малко от миналогодишните 2.23 млрд. лв. 48 на сто от сегашните постъпления обаче са от парникови квоти - 880 млн. лв. За сравнение през 2019 г. изтъргуваните на европейския пазар количества спестен въглероден двуокис донесоха на фонда 750 млн. лв.

В създадения през юли 2015 г. ФСЕС освен приходите от парникови квоти влизат по 5% от приходите от електроцентралите и вносителите на ток, а също и от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ и от достъп и съхраняване на природен газ. С Парите от фонда се покриват разходите на обществения доставчик НЕК за изкупуване на тока от възобновяеми енергийни източници, но и на самите зелени електроцентрали, топлофикациии и заводски централи с мощност над 1МВ, ако са продали на свободния пазар тока си по-евтино от определените им от регулатора преференциални цени.

Преди време експерти предупредиха, че финансирането от фонда води до парадокса парите от парникови емисии да се дават за изхвърлянето на все повече такива.

Според тях подпомагането за НЕК позволява цената на тока да се поддържа на по-ниски равнища, а това насърчава потреблението на електроенергията за сметка на други източници на енергия. Ниската цена води до неефективно използване на енергията, а в комбинация с това, че 40% от произведения ток е от въглищните електроцентрали, практически държавата плаща, за да се емитират още повече въглеродни емисии и да се замърсява въздухът, коментираха експери.

Споделяне

Още от Бизнес