Енергийни гиганти може да бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия

Енергийни гиганти може да бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия

Глобални енергийни гиганти като Shell, British Petroleum и италианската ENI може да бъдат засегнати от новите санкции на САЩ срещу Русия, предаде ДПА.

Законодателните мерки, кото се очаква с лекота да бъдат одобрени във вторник в Камарата на представителите на САЩ, целят да накажат всяка компания, замесена в разработването, модернизирането или поддръжката на свързани с Русия проекти в целия свят.

Според списък, видян от ДПА, мерките може да засегнат тръбопроводни проекти между Русия и Турция, както и тръбопроводи, свързващи Русия с Европа, като "Северен поток 1" и планираното му продължение "Северен поток 2".

Други европейски компании, които може да бъдат засегнати, са германските "Винтерсхал" (Wintershall) и "Юнипер" (Uniper), френската Engie, холандската Gasunie и австрийската OMV.

Вчера Европейският съюз предупреди, че новите американски санкции срещу Русия може негативно да се отразят на интересите на Европа в енергийната сигурност и на енергийната независимост на блока, припомня ДПА.

"Следим законопроекта за санкциите срещу Русия с известна загриженост", каза негов говорител, според когото въпросът е бил повдигнат пред САЩ и партньорите "чрез всички дипломатически канали".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа