Енергийни компании защитиха ресорния министър от нападките на бизнеса

Енергийни компании защитиха ресорния министър от нападките на бизнеса

Най-големите инвеститори в българската енергетика защитиха ресорния министър Теменужка Петкова от нападките на три от четирите национално представени работодателски организации, които в понеделник поискаха оставката ѝ "заради неистините и манипулациите, заради неспособността ѝ да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и най-вече заради изоставените реформи".

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България са недоволни от твърденията на Петкова, че държавата не може да се меси на свободния пазар. В последните два месеца той е разтърсван от аномалии – повишаване на цените от страна на търговците на електроенергия със значителни размери над постиганите на борсата за ток. Според бизнеса това е спекулативно и вината е в недостатъчното предлагане на енергия от страна на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Работодателите обръщат внимание, че фактически свободната търговия с ток е контролирана от държавата, която е собственик на борсата и на АЕЦ и "Марица Изток 2".

Според Националната Енергийна Камара, в която членуват собствениците на над 50% от инсталираните мощности с реализирани от тях инвестиции в сектора за над 11 млрд. лв., обявиха във вторник, че подкрепят усилията на правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар.

"Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по Четвъртия енергиен пакет", посочва се в позицията на организацията, в която членуват американските "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", австрийската ЕВН, чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", както и ветроенергийната, хидроенергийната и фотоволтаичната асоциации.

"Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла", посочват от камарата, според която не е този начинът за решаването на текущите проблеми с цената на тока на свободния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес