Енергийни проекти в капана на коронавируса

Забавят се АЕЦ "Белене", "Балкански поток" и гръцката газова връзка

Енергийни проекти в капана на коронавируса

Заради извънредното положение с коронавируса се забавят и трите важни за правителството енергийни проекти – довършването на АЕЦ "Белене", строежа на руския газопровод "Турски поток" през наша територия под името "Балкански поток" и междусистемната газова връзка Гърция-България, потвърдиха от Министерството на енергетиката.

За изоставането с "Балкански поток" с половин уста призна преди десетина дни премиерът Бойко Борисов. Миналата събота пък руски медии съобщиха, че корпорацията "Росатом" е информирана, че се отлага срокът за подаване на обвързващите оферти за участие в ядрения проект, който принципно беше 31 май. За това предупреди и министърът на енергетиката Теменужка Петкова в края на март, но тогава тя твърдеше, че "Турски поток" и интерконекторът вървят в срок.

В понеделник външният министър Екатерина Захариева в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров  го увери, че България ще приключи "Балкански поток" до края на годината. Договореният срок за приключването на първата част от 474-километровото трасе между границите на България с Турция и със Сърбия е 31 май. Със сигурност той няма как да бъде спазен и целта ни е до края на 2020 г. да потече газ по трасето на "Балкански поток", коментираха и от "Булгартрансгаз" пред Mediapool.

От проектната компания "Ай Си Джи Би", реализираща газовата връзка с Гърция, заявиха във вторник пред Mediapool, че и при тях има забавяне заради мерките срещу разпространение на коронавируса. Въведена е организация изоставянето да бъде възможно най-малко.

Физически достъп до данните за ядрения проект след края на епидемията

От Министерството на енергетиката не успяха да се ангажират с нов срок, в който от потвърдилите участие в процедурата за АЕЦ "Белене" кандидати да внесат обвързващите си оферти за дострояване на ядрената централа. На кандидат -инвеститорите "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация, Корейската хидро и атомна корпорация, както и на доставчиците на оборудване – френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик", не са предоставени информационните меморандуми за проекта. Петте компании е трябвало да получат документацията лично, но сега тя ще им бъде изпратена, обясниха от ведомството пред Mediapool. Не е ясно кога ще може да се осигури физически достъп на потвърдилите интерес до пълната база данни за проекта, за извършеното по него, за оценката на активите и досега направените инвестиции в строежа, който бе прекратен през 2012 г.  Тъй като това е чувствителна търговска и технологична информация, достъпът до нея може да стана само на място и контролирано. Поради тази причина т.нар. информационна стая може да бъде отворена за кандидатите едва след като отпаднат мерките срещу коронавируса, което не е ясно кога въобще ще стане.  

И докато от АЕЦ "Белене" никой няма спешна нужда, по по-различен начин стоят нещата с продължението на газопровода "Турски поток" у нас. След проведен в началото на 2019 г. търг за резервиране на капацитета на тръбата през българска територия "Булгартрансгаз" сключи договори за пренос с руската компания "Газпром" и швейцарската МЕТ. Според контрактите първите количества газ по съоръжението трябваше да потекат от 1 януари 2020 г.  За тогава се планираше да бъде въведена в експлоатация и първата отсечка от газопровода у нас, по която в комбинация с наличната инфраструктура на "Булгартрансгаз" (БТГ) да започват частичните доставки на руски газ до Сърбия. В пълния си капацитет т.нар. "Балкански поток" трябваше да заработи от 1 януари 2021 г. Заради обжалване на поръчката за строежа на линейната част въвеждането в експлоатация на първата част от трасето бе отложено за 31 май 2020 г.

Карантините и доставките на оборудване са основният проблем пред "Турски поток"

Заради коронавируса обаче този срок няма да бъде спазен. Основната причина е, че голяма част от специалистите, работещи по строежа, изпълняван от саудитския консорциум "Аркад", са чужденци. Онези от тях, които не са граждани на ЕС, се нуждаят от разрешителни за работа тук, а издаването им се забавя заради ограничения режим, при който действат различните административни и консулски служби, обясни изпълнителният директор на БТГ Владимир Малинов пред Mediapool. Освен това пристигащите трябва задължително да останат 14 дни под карантина, което намалява капацитета на работа. Проблем има с настаняването на чуждите работници, тъй като не работят хотелите, както и с осигуряването на кетъринга за сложените под карантина, допълни той.

"Стремим се да не спираме работа, да вървят всички процеси – доставка на тръби, на технологии, оборудване, кранове, оптика, да се осигурява логистиката с европейските и американските доставчици. Всичко това в сегашната ситуация е затруднено, но целта ни е да се работи. Прави се всичко възможно да се  ускоряват процесите, но Covid-19 има навсякъде", каза Малинов.

По думите му заради коронавируса е имало забавяне и при археолозите, проучващи намерените артефакти по трасето на газопровода. Все още има участъци по маршрута, по които те имат още работа. 

"Нашата цел е завършване до края на 2020 г. и да потече газ по газопровода", допълни шефът на БТГ. Той за пореден път увери, че забавянето няма да доведе от претенции от страна на "Газпром".

Иозставяне с гръцката връзка, но има алтернатива за азерските доставки

Изглежда, че за края на 2020 г. се измества и пускането в експлоатация на газовата връзка между България и Гърция, разглеждана от ЕС и САЩ като конкурент на "Турски поток" . Целта е "да се позволи извършване на определени задачи по реализацията на газопровода и работата да напредва въпреки непредвидените обстоятелства, макар и с по-бавни темпове от първоначално одобрения план", обясниха от "Ай Си Джи Би" пред Mediapool.

Според обявените от министър Петкова графици, интерконекторът трябваше да заработи до октомври 2020 г., тъй като от тогава държавният газов доставчик "Блугаргаз" трябва да започне да внася договорените с азерската компания СОКАР 1 млрд. куб. м природен газ годишно.

Операторът на бъдещия газопровод от Стара Загора до Комотини допълва, че всички служители, които пристигат от Гърция за работа по проекта, преминават задължителна карантина. Те се тестват и досега няма открит нито един положителен случай.

Проектната компания обясни, че поддържа тясна връзка с изпълнителите на основните дейности по интерконектора и се търсят начини за оптимизация на работата и приключването ѝ в договорения срок. Изпълнителите – гръцките "Коринт Пайпуъркс", доставяща тръбите, и строителят "Джей Пи Авакс", обаче вече са поискали удължаване на срока за приключване на работа. Не се посочва до кога, но исканията им се разглеждат и оценяват от експерти, изпълнителни директори, членове на борда и акционери в "Ай Си Джи Би". Съответните държавни органи от гръцка и българска страна също са уведомени.

Проектната компания уточнява, че производството и доставка на тръбите става на траншове, първият от които е завършен. Общо 47 км тръби са произведени и доставени в складови бази на територията на Гърция и на България.

30 км линейни тръби от втория траш вече са произведени – доставката, предназначена за Гърция, е извършена успешно, а количествата, предвидени за България, ще бъдат доставени до края на май. Работата по производството на тръби за третия транш вече върви в Гърция. До момента на територията на двете държави са доставени общо 55 км тръби. Сертифицирани са заварчиците на тръбите, разчистени са над 35 км работна полоса на територията на България и Гърция, отчитат от "Ай Си Джи Би". Тече подготовка по старта на заваръчни дейности по линейната част, като паралелно е започнало и транспортирането на тръбите по строителната полоса и подготовката им за заваряване.

На въпроса как забавянето на проекта ще се отрази върху изпълнението на договора за доставка на азерския газ от находището "Шах Дениз ІІ", от проектната компания обясняват, че доставките са предвидени за последното тримесечие на 2020 г., но точно кога не е уточнено все още.    

"За момента няма основание да се мисли, че потенциално минимално преместване на датата на въвеждане в търговска експлоатация на IGB би оказало негативно влияние върху договора на "Булгаргаз" със СОКАР за старта на доставките за България. Налице са алтернативни варианти, които ще позволят изпълнение на договора дори и да се стигне до забавяне по интерконектора с Гърция, като така крайните потребители няма да бъдат ощетени", допълват от "Ай Си Джи Би", но не посочват какви са тези варианти.

Колко реално ще се забавят тези три проекта, зависи предимно от динамиката на пандемията и темпа на отслабване на мерките срещу разпространяването ѝ не само в национален, а и в европейски и световен мащаб.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес