Енергийните бури за България тепърва предстоят

Всуе се оказаха пиар, копки и заварки на газопровода "Южен поток", след като Европейската комисия обяви всички двустранни междуправителствени споразумения между България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватска, Австрия и Гърция с Русия относно проекта за незаконни, т.е. нищожни и трябва да се преразгледат.

 

Това не е изненада. Много хора предупреждаваха, че проектът "Южен поток" е общоевропейски и юрисдикцията е наднационална, т .е. ЕК ще има тежката дума по темата за енергийните отношения между Русия и ЕС. Нещо повече, както става известно ЕК и лично еврокомисарят Йотингер са предупредили отделните страни, че са в нарушение както по сключените между правителствени споразумения, така и по бъдещите. Това експлицитно е направено и пред българското правителство само дни преди да подпише двата протокола с "Газпром", за да не се оправдава с незнание или неясно тълкуване. Но то демонстративно подписа, без да се съобразява с мнението на Европейската комисия.

 

Външният министър Кристиан Вигенин спешно излетя за Киев, за да замаже гафа и да убеждава своите домакини, че този акт на българското правителство не е против Украйна и забележете - че проектът “Южен поток” не бил насочен срещу нейните интереси!? След като в Европа и в Русия и децата знаят причините, поради които той е иницииран. Именно да заобиколи Украйна и я лиши от транзит на руски природен газ. Съответно от милиардни приходи.

 

Преди няколко дни президентът на Украйна Виктор Янукович, за да не остави никакви съмнения относно начина, по който "Южен поток" се възприема и се използва при натиска от страна на Русия, предупреди в интервю: ”В същото време, докато ние водим преговори, докато градим общата енергийна политика [с ЕС] и Украйна заема достатъчно сериозно място в европейските планове, в това време се подписва споразумение с пет страни от ЕС за строителство на Южния поток”. Това е пряко нарушение. Днес Украйна има пълното право да направи изявление, че излиза от Третия енергопакет, тъй като не се зачитат интересите на нашата страна. Що за партньори сме?”.

 

Освен Янукович, Украйна е също и Кличко и етническите българи, които също помагаме да бъдат “заобиколени”.

 

Очевидно е, че скоро време "Южен поток" няма да се строи. Това беше последната карта от злополучния “Голям шлем” на експрезидента Първанов.

 

Какво получи България в замяна на фотосесията на премиера Пламен Орешарски с шефа на "Газпром" Алексей Милер и руския енергиен Александър Новак и подписалите нищожни протоколи?

 

Със сигурност загубихме от и без това ограничения си и намаляващ политически капитал и доверие в нашите съюзници и партньори.

 

Каква е вероятността в ЕК да си припомнят за закачката на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, че се надяват България да изиграе ролята на “троянски кон” на Русия в ЕС, с допълнението ” в положителен смисъл”? Според моите скромни разбирания единственият положителен смисъл по операцията “Троянски кон” в древна Троя може да се намери от преподаватели във военни академии като пример за успешна атака срещу обсадена крепост, т.е. в нашия случай срещу ЕС.

 

Най-накрая стана ли ясно на господа управляващите как бяха “прелъстени и изоставени” както на времето останахме със сметката по затворените малки блокове на АЕЦ "Козлодуй", от които загубихме минимум 9 милиарда евро. И причината не беше в ЕС или Запада, а в загубилата доверие на запад съветско-руска ядрена технология и най-вече в недоверието към българската политическа класа, че може да води независима от Русия политика след толкова години без собствена идентичност като нация и държава.

 

Въпросът ми е – с какво допринесохте за укрепване на доверието на ЕС и ЕК към България и към лоялността ни – във важни моменти да нямаме друга мисъл освен съюзната солидарност, да умеем да играем “в екип”?

 

Дали еврокомисарите и правителствата на традиционно подозрителните към България страни членки, които бяха раздразнени от заиграването с Русия и предоставянето на пиар инициативата – включително с нескопосаната церемония по първата заварка на тръбата – в решителен момент на битката за Украйна утре или вдруги ден ще “прелеят” от ентусиазъм и симпатия към нас във важни моменти, когато се решават въпроси като Шенген, бежанци, мигранти, европейски програми, доклади, финансиране на проекти, усилваща енергийната ни сигурност и т.н. Може би ще ни помогнат Милер и Новак?

 

Уж технически не стоим зле, а все някакви “политически ” критерии не можем да изпълним и все не разбираме.

 

А ключовата дума е доверие и умение да комуникираш.

 

С какво допринесохте и за българо-руските отношения – сега се съдим за АЕЦ "Белене", а горчилката и взаимните претенции дълго още хвърлят сянка върху тяхното бъдеще? А трябваше просто да заявим ясно какъв е нашия интерес, какво можем да направим сами и какво зависи от Брюксел за да не надграждаме илюзии върху неясен фундамент от целесъобразност и конюнктура.

 

Да не говорим за разрушаващото българското общество недоверие и разделение, които подобна политика ражда.

 

За да не се заблуждавате, че проблемите около "Южен поток" и Украйна ще отминат просто така и ще ни се размине – ще напомня думите на руския заместник министър Анатоли Янковски, който беше и в Будапеща и в Брюксел с едно и също послание – Русия не признава правото на Европейската комисия да налага правила и процедури за газопроводи на територията на Европейския съюз, които стартират извън ЕС, т.е. според Москва са предмет на международно право. И допълни, че междуправителствените споразумения на Русия със страните от "Южен поток" имали преимущество пред общоевропейското законодателство!?!

 

Не зная колко сте запознати с иносказателността в дипломацията – но това е недвусмислена заявка за остро и агресивно съперничество в непосредствено бъдеще, което събитията в Украйна само ще разгорят още повече. Както се казва : “Навлизаме в турбулентна зона. Затегнете коланите!”.

 

Има провали, които българското общество или поне част от него може да прости – живеем в трудни времена и дори добри намерения могат да затънат в калта на непрогнозируемата конюнктура. Но външната политика и енергийната сигурност са много висок общ приоритет на Европейския съюз и съзнателната или още по-лошо неосъзнатата игра срещу ЕС може да коства много на България.

 

Няма значение какви са причините – незнание, неумение, корист или нерешителност. Тъй като сте мое правителство и мои министри, го смятам и за лична неудача.

 

Не бе трудно да бяхте направили предварителни риск анализи и планирате как да ги управлявате, да огледате ситуацията от различни страни, да изчислите прецизно и най-вече с помощта на независими анализатори щетите и ползите. Правилата и процедурите са най-добрата гаранция срещу грешки. Не е трудно да се стремите да изградите вътрешно политически и обществен консенсус въз основа на открита, а не задкулисна политика. Защото задкулисието, освен всичките си недъзи, ражда неефективни и непрофесионални решения, защото винаги отсъстват контра тезата и балансът на интереси.

 

Бурите в енергетиката тепърва предстоят и Вие правите решението на и без това трудните проблеми още по-трудно.

 

* Коментарът на автора, който е икономически и енергиен анализатор и бивш посланик на България в Русия, е публикуван в блога му. Редакцията и заглавието са на Mediapool

Споделяне

Още от Анализи и Коментари