Енергийните експерти от САЩ с интерес и към ТЕЦ "Марица Изток 2"

Борисов ги уверява, че ядрената енергетика е добра основа за съвместно сътрудничество

Борисов, Дончев и Петкова домакинстваха срещата с американските енергийни експерти, сн. МС

Договорената визита на американски енергийни експерти на енергийни обекти в България вече е факт. След като в понеделник делегацията е посетила площадката на бъдещата АЕЦ "Козлодуй", а ден по-късно нейните членове са се срещнали с премиера Бойко Борисов, предстоят пътувания до АЕЦ "Козлодуй" и до ТЕЦ "Марица Изток 2", към която е проявен допълнителен интерес от страна на специалистите. Те ще останат в България до 13 декември.

Посещението бе договорено с Кристофър Форд, помощник държавен секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ, при негова визита в София преди посещението на Бойко Борисов в Белия дом в края на ноември. При срещата с президента на САЩ Доналд Тръм този ангажимент беше потвърден.

"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че "Балкански поток" и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот". Това е заявил сега в София министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ, цитиран от правителствената пресслужба.

На разговора са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", казал Борисов във вторник пред енергийните експерти от САЩ.

Той изтъкнал още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

"Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави", отбелязал премиерът пред американските експерти. Според него за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър акцентирала върху много добрата среща, която  премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добавя Гензър, цитирана от Министерския съвет.

Срещата с Борисов идва ден, след като енергийните експерти от САЩ посетили площадката, върху която трябва да се изгради АЕЦ "Белене", чийто проект бе спрян от първото правителство на Борисов през 2012 г., но сега се търси начин да се възобнови ядреният проект. Обявена е процедура за търсене на стратегически инвеститор в проекта, оценяван на максимум 10 млрд. евро. Заявления в нея са подали общо 13 компании и консорциуми. Три от тях – руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската Хидро и атомна корпорация, се оценяват като стратегически, тоест с шанс да вземат мажоритарен пакет от ядрената централа и да осигурят пари за довършването ѝ. Другите искат миноритарен дял или договори за дългосрочон изкупуване на тока от бъдещата енергийна мощност.

Американската "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом" иска да доставят оборудване за бъдещата АЕЦ "Белене" От "Дженерал Електрик" се очаква да осигури по-ефективни турбини.

Американските енергийни експерти на място са се запознали с техническите параметри на АЕЦ "Белене" и са разгледали площадката, както и наличното вече руско оборудване за реакторите.

Предстои тяхното посещение и в ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Действащата ни ядрена централа има дългогодишен опит в работата си с американската "Уестингхаус", която участва в модернизацията на ІІІ и ІV блок. Макар преди дни АЕЦ "Козлодуй" да обяви, че е продължила договора си за доставка на свежо ядрено гориво с руската ТВЕЛ до 2025 г., съвместната работа с "Уестингхаус" по тестването на нейно свежо ядрено гориво за работа с руските ВВЕР-1000 продължава.  Продължава работата по лизензирането на американското ядрено гориво за доставка в България чрез експерименти в Швеция, но най-рано през 2024 г. може да се обяви търг за нов договор на АЕЦ "Козлодуй".

Засега не е ясно от какво е породен интересът на американците към ТЕЦ "Марица Изток 2", която ежегодно затъва финансово заради поскъпващите парникови емисии, които трябва да купува, за да се вмести в разрешеното ѝ замърсяване на въздуха. Реално без заемите на компанията майка на държавната въглищта центала – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), дружеството не би могло да оцелее. Дори и така, към момента то е в технически фалит като се чака одобрението на Брюксел за трансформиране на около 600 млн. лв. от дълговете на ТЕЦ-а към БЕХ с капитал, за да не изпадне в несъстоятелност компанията.

Енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ, е било изтъкнато още на срещата на Борисов са американските експерти. Акцентирано е било успешното партньорство между двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните ресурси, както и върху първите реализирани доставки на щатски втечнен природен газ у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес