Енергийните европроекти от спасителния план на път да бъдат блокирани

Енергийните европроекти от спасителния план на път да бъдат блокирани
Недоволство на група европейски страни от разпределението на 3.5 млрд. евро да енергийни проекти от плана за възстановяване на Европейския съюз до 2012 г., може да блокира финансирането, предаде Ройтерс във вторник.

Преди около две седмици Европейската комисия обяви списък с одобрените за финансиране енергийни проекти, като от предложените суми България получи заедно с Гърция 20 млн. евро за газова системна връзка между двете страни, а след протест на българския еврокомисар Меглена Кунева бе включена, но без конкретна сума, и същата връзка с Румъния. Проектът за газопровода “Набуко“, където страната ни също участва, получи 250 млн. евро.

Това разпределение на средствата предизвика по време на срещата на финансовите министри на ЕС не само българското недоволство, но и това на Германия, Австрия, Холандия, Италия и Швеция.

България е изразила разочарование от малката сума, която ѝ беше отпусната от плана за възстановяване на Европа на обща стойност 5 млрд. евро, съобщи след срещата финансовият министър Пламен Орешарски. По думите му списъкът с одобрени проекти не е балансиран нито географски, нито по отношение на финансирането. Освен че от няколко български проекта бе одобрен един, отпуснатите средства са недостатъчни и се налага сериозно национално финансиране, отбеляза Орешарски.

Германия, Австрия, Холандия, Италия и Швеция са обявили, че предпочитат средствата предвидени за енергийни проекти да бъдат върнати в националните бюджети. Германският финансов министър Пеер Щайбрюк коментира, че ако планът бъде приет, то тогава ще трябва да бъдат внесени корекции в бюджета 2007-2013 г, тъй като той го изкривява.

Окончателното решение ще бъде взето на срещата на върха на 19 и 20 март, но съпротивата на Германия сигнализира, че постигането на съгласие ще е трудно, ако не и невъзможно,посочва Ройтерс.

Еврокомисарят по бюджета Далиа Грибаускайте каза, че предложеният от Комисията пакет има геополитическо значение, особено в сегашната икономическа ситуация. "За постигането на решение за 5-те милиарда се иска политическа воля. Искаме ли тези енергийни проекти или не?" посочи тя.

Междувременно германски депутати от всички политически партии също се обявиха срещу проекта, тъй като от него бяха изключени предварително заявените 500 млн. евро за енергийна ефективност на градовете. Според еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс обаче в програмата участват 400 града и парите просто не са достатъчно, затова е по-добре да бъдат пренасочени другаде.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?