Според Бойко Борисов

Енергийните проекти с Русия - женя се днеска, ама ще спя след година с жена си

Дянков е глезеното дете на кабинета, личният ми живот е провал, сам си нося кръста, заявява премиерът

Енергийните проекти с Русия - женя се днеска, ама ще спя след година с жена си

Енергийните проекти на България и Русия са подписвани на коляно, в пиано бар и са все едно "ще се женя днеска, ама след една година ще започна да спя с женя ми, ама тя след една година вече избягала жената". Така обрисува премиерът Бойко Борисов принципа, по който е работило старото правителство на Тройната коалиция, в интервю за БНТ, дадено в новогодишната нощ и излъчено във вторник.

На въпрос от кои стари грешки искат да се предпазят управляващите от ГЕРБ Борисов даде за пример енергийните проекти: "Затова, че са подписали един неефективен проект като "Бургас-Александруполис” ние в момента се съдим и трябва да даваме пари за нищо. Един крайно неефективен, неизгоден за страната проект, застрашаващ екологията. Или проекта "Белене” – похарчени милиарди и в същото време неподписан договор, реален. Няма цена, няма ескалация, няма срокове, няма нищо, а похарчени вече милиарди. Безобразие, пълно."

 

Подписи на коляно, в пиано бар

 

“И за това, когато се подписва подобен проект, той трябва да бъде изгледан, изпипан, а не в пиано-бар да се подписва. Както беше подписан в пиано-бар. Разбирате ли? За ядрена централа, за петролопроводи, газопроводи се подписва в пиано-бар, на коляно. И то как го подписват, нали ви го четох договора? Подписваме го, ама, 1 година след това трябва да си изчистим детайлите. Що го подписвате? Все едно на твоя език да го кажа – ще се женя днеска, ама, след 1 година ще започна да спя с жена ми. Това са правили. Ама, след 1 година тя е избягала вече жената”, обясни Борисов.

 

"Обратното за "Южен поток” виждате – ефективен, веднага не само го подписахме, направихме го национален приоритет и действа с пълни сили. "Набуко” по съшия начин. Е, това не трябва да се прави. Или един "Цанков камък”, те казват – ама, не се връщайте към миналото. Не се връщаме, но 1 млрд. лв. са отишли за 80 мегавата електроенергия. За 80 мегавата 1 млрд. Ами, тези 300 млн. за влаковете – що са взели влакове, без да ги платят? Все едно моя министър сега, Московски, да отиде да пазарува за 300-400 млн. техника, ама, да кажем – ще ги платят следващото правителство. Това честно ли е? Това държавническо ли е? Това е безобразие. И до този момент моето правителство не го прави", заяви премиерът.

 

Според него "пенсионната реформа, която усилих, стартирах, незабавно да се направи ще даде резултат 2015 година". "Не сега, сиреч аз готвя за следващото правителство или за следващи правителства, вече да са много по-добре от нас. Да им се изравнят системите в НОИ и загубите, които имат", каза още Борисов.

 

Държавата трябва да спести 3 млрд. за стари дългове

 

По думите му държавата трябва да спести около 3 млрд. лв. през тази година за стари дългове - за борчовете по "Белене” половин милиард, влаковете "Сименс”, водното огледало, еврооблигациите финансовия министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев.

 

"Откъде да ги вземем в условията на криза, откъде? Станишев казва – ние ги слагахме във фискалния резерв. Защо ги слагаш във фискалния резерв? Ти да си беше разплатил всичко и щеше да видиш колко пари имаш във фискалния резерв. А ние сега взимаме от тези пари, за да разплащаме тези вересии и той вика – ама, те взимат пари от резерва. Е, откъде да ти платим вересиите? Кажи, откъде да ги платя? Не помните ли, че беше взел 2 "Еърбъс”-а. В условията на криза два правителствени "Еърбъс”-а, самолети. То сега единият не лети, че пестим от гориво, а два. То такъв самолет са взели, че той не може нито до САЩ, нито до Бразилия да лети. Той е пътнически самолет. То може да го пращаме за въздушно такси да работи. Той не е правителствен дори, само е боядисан като такъв. Смешно управление. Но да не си разваляме настроението, защото в Нова година, казва Борисов.

 

Като приоритети на правителството Борисов открои електронното управление. "В рамките на 6-7 месеца ще се развие. Сега, февруари-март, МВР ще се включи. Между митниците и агенцията по приходите вече има електронна връзка. Просто сега ги асамблираме, защото както всичко досега са ги правили на парче, знаете. Харчили са много пари, без да могат системите да работят една с друга", каза премиерът.

 

"Все едно, ако държавата е автомобил, какво са правили? От "Мерцедес” взимат двигателя, после взимат от "Лада” купе, гуми от "Тойота” и накрая се получава едно нищо. Това са направили, но са похарчили доста милиони за това. И накрая се получава едно нищо. Това са направили, но са похарчили доста милиони за това. И сега вече го асамблираме", обясни Борисов работата по електронното правителство.

 

Никой друг не е толериран като Дянков, властта не му понесе

 

В друго интервю за първия брой на новия вестник на Тошо Тошев – "Преса", Борисов коментира вицепремиера си Симеон Дянков като "глезеното дете на кабинета" по повод искрите, прехвърчали преди Нова година между двамата заради критиките на финансовия министър срещу земеделския министър. Дянков коментира евентуалната му смяна, а премиерът заяви, че Дянков може да си тръгне преди Мирослав Найденов.

 

"Никой друг член на кабинета не е така толериран от мен, както финансовият министър. И сега вече виждам, че огромната власт, която му дадох, и големите права, които произтичат от тази власт, просто не му понесоха", заявява Борисов. "Той сякаш не разбра, че тази власт не е само права, а и огромни задължения. И не е за всеки! Затраях си, когато си позволи публично да коментира преди време Цветанов, но сега, когато атакува двама министри – вече не мога. Хората казват: "На бодлива крава Бог рога не дава", допълва министър-председателят.

 

По думите му Дянков се е разпищолил малко и това, че му е дадено да държи парите на правителство не значи, че те са негови. Финансовият министър обаче му пуснал SMS, че съжалява за постъпката си. "С изключения на голямата му уста, оценките ми за него са непроменени", обясни Бойко Борисов и допълва, че стъпва на два пилона – Дянков, който отговаря за финансовата и икономическата сигурност, и Цветанов, който отговаря за вътрешната и партийната сигурност.

 

По думите му е глупост, че ГЕРБ ще предизвика предсрочни избори и отрича да му е силен Аз-ът, защото говори винаги в първо лице. "Когато казвам "аз" – това е събирателен образ на партия, правителство, министри, проектанти, строители, екипи. Заслугата ми е, че съм ги събрал. Затова казвам "аз". Нямам претенциите да съм всьо и вся. Но в парламента или когато ми задават въпрос, ми казват: "Бойко да каже или еди-какво". И така се персонализира отговорността"., обяснява премиерът.

 

Личният ми живот е само в грешки заради амбицията

 

Борисов изпада в откровения, заявявайки, че "от дистанцията на времето виждам, че почти целият ми личен живот е само в грешки". "Всъщност личният ми живот е голям провал и не мога да се меса на министрите", казва той на въпрос не съветва ли избрания за президент Росен Плевнелиев, че не може да мине без първа дама.

 

"Мога да съветвам министрите да работят денонощно, да носят отговорност, да се раздадат докрай..., но да му дам съвет за първа дама, еле пък аз, който няма първа дама до себе си...", казва Борисов.

 

Според него амбицията е причина за провала в личния му живот и тя разрушила връзките с всичките му жени. "Цената на успеха, цената да се раздадеш, да си навсякъде по всяко време, съботи, недели, празници, ваканции... Сигурно ще дойде време, когато ще съжалявам. Тогава вече славата, властта, всичко ще си у отишло. И ще дойде равносметката. Тя е тъжна, неизбежна, но аз съм си поел своя кръст", заявява премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?