Eнергийният еврокомисар обещa подкрепа за още компенсации за ІІІ и ІV блок

Eнергийният еврокомисар обещa подкрепа за още компенсации за ІІІ и ІV блок

България ще получи политическа подкрепа от Европейската комисия, ако поиска реалистично обосновани допълнителни компенсации и след 2009 г. за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", но няма реални аргументи за повторното им отваряне, след като е поела ангажимент за извеждането им от експлоатация. Това е заявил европейският комисар по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс по време на срещата си с премиера Сергей Станишев в петък, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди разговора си с българския министър-председедател Пиебалгс даде пресконференция, на която също подчерта, че неговата позиция и тази на Европейската комисия по отношение на двама малки ядрени реактора не са се променили.

Европейският съюз подкрепя изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и на АЕЦ "Белене", които ще осигурят по-голяма сигурност на България и Гърция, казал още латвийския еврокомисар на срещата си със Станишев. Пиебалгс отбелязва и важността на проекта за изграждането на газопровода "Набуко" за диверсификацията на енергийните източници на странатал В същото време той изразява одобрение на философията на неконфронтация с Русия по важни въпроси какъвто е енергийната сигурност. Очевидно, Москва играе голяма роля в доставките на енергийни ресурси за България, отбелязва еврокомисарят, според когото все пак страната ни трябва да насърчава използването на възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност.

По отношение на ядрената енергетика, руските технологии са конкурентни, а страната не доминира на пазара като единствен доставчик, което не буди притеснение, допълни Андрис Пиебалгс.

Станишев посочи, че България ще разчита на сериозната подкрепа на Европейската комисия при осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" поради изключителната му важност за сигурността на енергийните доставки и за стабилността на целия регион. Станишев е изтъкнал, че изграждането на АЕЦ "Белене" е не само от голямо значение за поддържане на сигурността на електроенергийните доставки в Югоизточна Европа, но е и в изпълнение на целите за намаляване на емисиите парникови газове, заложени в новата енергийна политика на ЕС. Министър-председателят подчерта и необходимостта от предприемането на мерки за стабилизиране на възникналата ситуация за сигурността на доставките от електричество в региона след предсрочното спиране на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на разговора министър-председателят изтъкна, че България е активна и конструктивна страна-член на ЕС в изграждането на общата енергийна политика на Европа, която е насочена към сигурност на доставките, конкурентоспособност и устойчиво развитие при опазването на околната среда. С геостратегическото си положение страната ни има ключова роля при реализирането на големите инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с другите региони, допълни той.

На срещата са били обсъдени и въпросите за мониторинговия доклад за България и Румъния. Комисар Пиебалгс изразил задоволство от напредъка, който се забелязва в България след приемането ѝ за пълноправен член на ЕС и неговото посещение у нас през миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?