Енергийният форум предлага да няма газова компенсация за бита

Кашата в връщането ще е пълна, по-добре да се дадат на бизнеса, за битка с коронавируса и за покриване на ВЕИ цените, смята БЕМФ

Енергийният форум предлага да няма газова компенсация за бита

На домакинствата да не се възстановяват надплатените от тях за газ и парно суми в периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г., за който общественият доставчик "Булгаргаз" договори с "Газпром експорт" намаляване на цената със задна дата. Върнатите вече над 150 млн. лв. без ДДС от руското дружество да се разпределят между индустриалните потребители, част от тях да се дадат за борба с коронавируса, а друга да отиде във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", който покрива част от цените на енергията от възобновяеми източници. Това предлагат от Българския енергиен и минен форум (БМЕФ) на парламентарната комисия по енергетика, която следващия понеделник се събира да гласува на второ четене поправките в Закона за енергетиката, които трябва да уредят газовите компенсации.

Според финално разгледаните текстове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се позволи да определи цени за всеки от осемте месеца за периода и след това по тях да се изчисли колко има да се връща на клиентите на "Булгаргаз". След това газовите снабдители и топлофикациите трябва да изчислят колко имат да връщат на своите битови клиенти. За периода от 1 януари до 31 март 2020 г., когато газовият пазар фиктивно бе освободен, но бизнес клиентите на "Булгаргаз" продължиха да купуват на приравнени на газпромовсикте цени, държавното дружество ще трябва само да се оправя с анекси.

Според БМЕФ обаче цялата тази схема ще създаде правна и нормативна каша с връщането на парите на всички, които са надплатили пари за газа. Възстановяването ще може да стане най-рано след шест месеца, ще има поредица от съдебни спорове, жалби и други пререкания, смята председателят на форума Иван Хиновски.

Затова неговата организация предлага на домакинствата да не се връщат пари. Според БЕМФ е по-добра половината от средствата да се възстановят на индустриалните потребители. Така ще се подпомагане на конкурентноспособността им в кризата и  ще се създадат стимули за запазване на работните места по методика, предложена от работодателските организации. Четвърт от сумата, според форума, трябва да бъде внесена като дарение във фонда за борбата с пандемията към Министерство на здравеопазването, а останалите 25 на сто да отидат във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", със средства от който се компенсират високите стойности на тока от възобновяеми енергийни източници. Организацията отбелязва, че прогресивно намаляват постъпленията в този фонд. Той се формира от приходите на държавата от продажбата на нейни спестени парникови емисии в европейската търговия и влизат 5 процента от приходите на всички производители на електроенергия.

В момента обаче цените на електроенергията на борсата за ток са паднали доста, което пряко рефлектира върху приходите във фонда. Това създава опасност от необходимост за повишаване на цената "задължение към обществото", влизаща в крайната цена на тока, която покрива разходите за зелената енергия и дългосрочните договори за купуване на тока от двете т. нар. американски въглищни централи, смята форумът.

"Добре ни е известно, че тези предложения могат да бъдат приети разнопосочно от отделните заинтересовани страни, и навярно всяка от тях може да представи своите основания, но колкото по-бързо се намери компромиса, толкова по-малко негативни последствия ще има за икономиката и за енергетиката на България", мотивират се от БЕМФ.

Организацията смята, че подготвените законови поправки ще доведат до хаос в енергетиката и в икономиката поради явния нормативен дефицит в редица, свързани с потреблението на природен газ, области. Форумът отбелязва, че енергийният регулатор няма правно основание да задължи  топлофикационните дружества да връщат пари на клиентите си или надплатените суми да бъдат калкулирани в бъдещите им сметки. Това може да стане само ако допълнително се промени Закона за енергетиката и в частта "Топлоснабдяване", допълва се в становището.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес