Енергийният холдинг готви нов облигационен заем за 500 млн. евро

Енергийният холдинг готви нов облигационен заем за 500 млн. евро

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) подготвя нова емисия облигации, с които да покрие задълженията си по набрания от финансовите пазари през 2013 г. заем за общо 500 млн. евро, половината от които отидоха за уреждането на дълга на НЕК за предпроектното проучване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов след заседание на парламентарната енергийна комисия в четвъртък.

Падежът на облигацията е през ноември 2018 г. и вероятността погасяването на дълга да стане с нова емисия на финансовите пазари бе обявена от рейтинговата агенция Фич след повишаването на рейтинга на холдинга.

Иванов коментира, че зависимост от пазарните условия може да бъде решено да се набере и по-голяма сума. Изпълнителният директор изрази увереност, че по новата облигация ще бъдат постигнати по-добри условия за БЕХ в качеството му на емитент в сравнение с тези от емисията от 2013 г. Тогавашната доходност за записалите облигации бе 4.25 на сто.

БЕХ има да погасява още една облигационна емисия, реализирана на борсата в Ирландия през 2016 г. Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът отново погаси задължения на дъщерната си НЕК към двете т.нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток".  Годишните лихвени плащания по тази емсиия са в размер на 4.875%“

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес