Енергийният и воден регулатор може да има изцяло нов състав

В много кратко време Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да се окаже с изцяло нов и съкратен състав, след като в петък на извънредно заседание на парламентарната комисия за икономика, енергетика и туризъм прие нова поправка в Закона за енергетиката относно новата структура на енергийния регулатор.

Съгласно постановление на Министерския съвет броят на комисарите в ДКЕВР ще бъде намален от сегашните 13 души на седем – председател плюс шестима членове, поравно водни и енергийни експерти.

Приети на по-ранен етап поправки предвиждаха с орязването на комисарите да се прекратят мандатите на членовете и зам-председателите, но не и на шефа на регулатора Ангел Семерджиев, който бе назначен от новото правителство през октомври 2009 г. Така министър-председателят можеше да освободи всички без него.

От правната парламентарна комисия обаче излезли със становище, че трябва да се уеднаквят практиките, след като подобни правила вече са гласувани за два други независими органа – комисиите за защита на конкуренцията и за регулиране на съобщенията, обясни депутатът от ГЕРБ в икономическата комисия Диан Червенкондев.

При новото положение, след влизане в сила на поправките в Закона за енергетиката, които се очаква да се одобрят на второ четене още следващата седмица и да заработят веднага след публикуването им в Държавен вестник, ще бъдат прекратени мандатите на всички от ДКЕВР.

След това Министерски съвет ще излезе с решение за новия състав на регулатора, като не е изключено в него да има и от сегашните комисари, както и Семерджиев да запази поста си, след като под негово ръководство бе направен регулаторен одит на електроразпределителните дружества и се натиска поскъпването на ток, газ и парно от 1 юли.

Точният процент на повишенията ще бъде обявен от ДКЕВР в понеделник, но решението може да се окаже нелегитимно, тъй като на 24 юни изтече мандатът на четирима водни комисари - Исмет Саралийски, Орфей Малчев, Миладин Лазаров и Марин Маринов, но за техни наследници още не е обявено решение. В сряда правителството освободи само колегата им Кирил Козарев, назначавайки на негово място ВиК-инженера Цветанка Андреева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?