Енергийният и ядреният регулатори поискаха повече пари за 2016 г.

Иван Ивнаов. Снимка: БГНЕС

По-големи бюджети за догодина, за да може да изпълняват функциите си, поискаха от депутатите председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и зам.-шефът на ядрената агенция Борислав Станимиров по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в четвъртък.

Предвидената бюджетна рамка не позволява на КЕВР да изпълни възложените му от закона правомощия, каза Иванов. Той посочи, че от регулатора се очаква да събере 11.4 млн. лв. от такси и разрешителни, а да изхарчи само 4.19 млн. лв.. Според него разходите на комисията трябва да бъдат увеличени до 6.2 млн. лв., тъй като са ѝ необходими нови 35 експерти, за да бъде компетентен и независим орган при вземането на решения. Основна задача на новите експерти ще бъде осъществяване на контрол върху изпълнението на решенията на комисията в страната, отстояване на позициите на КЕВР в съдебните спорове срещу регулатора.

Иванов обърна внимание, че заради непредвидени средства в бюджета ѝ, в момента нейни експерти не могат да участват в международни форуми, на които се вземат важни решения.

Борислав Станимиров също призова за вдигане на бюджета на Агенцията за ядрено регулиране с минималните 400 хил. лева. По думите му искането е свързано със задържането на тесните специалисти, които работят там, увеличените задължения и обекти, които се контролират от агенцията през последните три години, както и важни задължения, които предстоят.

Депутати от всички парламентарно представени партии изразиха подкрепа за исканията на двата регулатора.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че енергийното министерство е удовлетворено от определения му бюджет. По думите ѝ той дава добра възможност за изпълнение на основните функции на ведомството и приоритетите на правителството в сектора. Тя отбеляза, че заложените в проекта приходи на МЕ възлизат на 244.263 млн. лева - със 122 млн. лева повече, което се дължи основно на Националния план за инвестиции.

Депутатите подкрепиха на първо четене бюджетите на институциите в сектора.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев отбеляза, че има общо разбиране за исканите промени в бюджетите на двата регулатора, които следва да се направят между първо и второ четене на бюджета.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?