Енергийният министър иска обяснения от "Топлофикация-София" и ЧЕЗ за аварии в София

Николай Павлов, сн: БГНЕС

След като половин София остана без парно и топла вода през уикенда, а в някои квартали нямаше и ток за известно време в почивните дни, енергийният министър Николай Павлов поиска обяснения от ръководствата на общинската "Топлофикация София" и частната "ЧЕЗ Разпределение България" за причините, довели до това.

От двете дружества се очаква спешно да дадат информация за вида на авариралите съоръжения, причините за прекъсване на снабдяването, броя на засегнатите клиенти и мерките, предприети от компаниите, за своевременно възстановяване на захранването с електрическа и топлинна енергия, съобщиха от пресцентъра на ведомството в понеделник.

Павлов е изразил безпокойство от множеството аварии в събота и неделя, които съществено са нарушили нормалното енергоснабдяване в столицата.

След получаване на исканата информация ще бъде взето решение за необходимостта от извършване на специализирани проверки от екипи на Министерството на енергетиката в "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Топлофикация София" ЕАД, касаещи сигурността на енергоснабдяването, допълниха от ведомството.

Междувременно от "Топлофикация София” заявиха, че е възстановено и се нормализира топлоподаването към всички части на жк "Младост“ и кв. "Дървеница“. Възможни са обаче временни колебания в кварталите "Младост”- 2 и 4, "Дървеница”, "Студентски град”, "Витоша”, "Яворов”.

Без парно и топла вода обаче остават живеещите в района на ул. "Искърско шосе“, бул. "Цветан Лазаров“ и бул. "Брюксел“. Кварталите "Гео Милев”, "Слатина” и "Ситняково” също засега са със спряно топлоподаване, информират от общинското дружество.

В момента се възстановява подаването към кварталите "Редута”, "Иван Асен ІІ” и "Подуене център”.

Предстои поетапно да бъде възстановено топлоподаването към кварталите "Студентски град”, "Лозенец”, "Дианабад”, "Изток”, "Изгрев”.

От "ЧЕЗ Разпределение България" пък обясниха, че в почивните дни е имало локални включвания и изключвания на електрозахранването в някои квартали, които са продължили до два часа и са обхванали много малък брой клиенти. В два от случаите това се е дължало на паднали дървета в резултата на свлачища от снеготопенето, които са скъсали жици. На бул. "България" е имало проблеми с тока заради авария в чуждо съоръжение, а при един трафопост от резките промени в температурите снегът на покрива е причинил пукнатини и протичане, което е довело до авария. Всички те са отстранени своевременно и в момента в София няма нито една авария, заявиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?