Енергийният министър не би инвестирал в енергетика у нас

Взет е заемът за рефинансиране на кредита за АЕЦ “Белене“, която нямала нищо общо със здравия разум

Василев с учениците от Американския колеж

Ако аз имах няколко излишни милиарда, и трябваше да реша дали да инвестирам в енергетика, не бих инвестирал, честно казано, освен ако не мога да произвеждам ток на супер евтини цени. Това заяви в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на среща с ученици от Американския колеж в София, след като те потърсиха неговото мнение за строежа на АЕЦ “Белене“.

 

Василев каза също така, че вече е взето мостовото финансиране, предоставяно от американската “СитиГруп“ на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) за изплащане на тегления от дъщерната НЕК през 2007 г заем за подготовката на строежа на ядрената централа, който обаче бе изхарчен за хидровъзела “Цанков камък“ и текущи нужди на държавната електрическа компания. С предоставените 250 млн. евро, които ще се набавят по-късно чрез емитиране на облигации от БЕХ, ще се погаси ядрения заем от 195 млн. евро от банки, водени от френската БНП-Париба. По думите на министъра в момента се уреждат документите за приключване на транзакцията на 21 май, когато е падежът на заема.

 

Министърът допълни, че това, че той не би инвестирал в българската енергетика, не означава, че не трябва да се влагат капитали в България и каза, че досега е водил разговори с поне 20-30 компании, които били готови да инвестират у нас.

 

“Ние имаме цели за постигане на възобновяеми източници. Дали ветропарковете и фотоволтаичните централи са правилните инвестиции, или инвестицията в язовири и ВЕЦ-ове, за които все още има възможности, и то не малки, в страната, по-скоро бих казал: в язовири и ВЕЦ-ове”, посочи още Василев.

 

Проектът АЕЦ "Белене" е икономически необоснован, защо политическите партии искат да построят един обект, който няма нищо общо със здравия разум - това партиите трябва да обяснят, коментира още Василев. Той допълни, че ако бъде пусната АЕЦ "Белене", страната ни ще трябва да затвори голяма част от сега действащите енергийни мощности. Ако се говори, че "АЕЦ Белене" е високотехнологична инвестиция, то това важи за страната, която произвежда технологията, а за България, това ще бъде все едно "да си купим кола и да ѝ построим гараж", сравни министърът.

 

В момента страната ни разполага с около 13 000 мегавата инсталирана мощност - 2000 мегавата ядрена енергия, малко над 2000 мегавата мощности от ВЕИ и почти 3 500 мегавата ВЕЦ. Останалото са въглищни и газови централи, обясни Василев.

 

По думите му страната ни доста добре е диверсифицирала източниците си на производство, но въпросът е на какви цени се произвежда енергията. Ако един инвеститор дойде и строи енергийна мощност, но иска държавата да му изкупува енергията, то тогава бизнес рискът е за държавата и от това не следва нищо добро, коментира Василев. Ако обаче частен инвеститор строи у нас мощност и продава енергията на свободния пазар, то тогава рискът е негов и няма никакъв проблем, добави той.

 

България трябва да търси инвеститори в експортно ориентирани сектори, за да може да реализира продукцията си навън, дискутира още с учениците Василев. Трябва фирмите да бъдат стимулирани сами да се развиват, а не да разчитат и да се специализират само в изпълнението на обществени поръчки към държавата, коментира още министърът. По думите му секторите, които могат да се превърнат в двигател на икономиката, са тези, в които има голямо световно търсене - IT услугите, хранително-вкусовата промишленост. България има потенциал и за оказване на грижи за пенсионери, чийто брой в Европа непрекъснато нараства, смята Василев. Така според него в страната ни биха могли да се върнат медицински кадри и българи, работещи сега като болногледачи в чужбина, както и да

 

За два месеца съм се срещнал поне с 20-30 компании, които инвестират или планират инвестиции в България, заяви още служебният министър.

 

В началото на годината беше трудно, но след това доста чужди инвеститора се насочиха към страната ни, каза министър Василев. Чуждите компании осъзнават, че имаме много добре подготвена работна ръка, с която ги привличаме, както и с традициите в определени сектори, подчерта той.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?