Енергийният министър не очаква самоволни решения от скандалния си заместник

Който има данни за нарушения на Красимир Първанов, да сезира съответните органи, заяви Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова, сн: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща да следи изкъсо работата на двамата си заместници и не очаква самоволни решения от страна на назначения от квотата на "Обединените патриоти“ скандален бивш директор на "Националната електрическа компания“ Красимир Първанов. Премиерът Бойко Борисов разписа в понеделник назначението на Първанов, независимо че срещу това възразиха всички големи работодателски организации и въпреки че самият Борисов е наясно какво може да очаква от него. Бившият шеф на НЕК ще бъде запомнен с това, че подписа през главата на тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков допълнително споразумение за удължаване на договора са строежа на АЕЦ "Белене“, с което сметката за ядрения проект набъбна още и миналата година България бе осъдена и плати на Русия близо 1.2 млрд. лв. за спрения ядрен проект.

Теменужка Петкова даде да се разбере, че това не е проблем за нея.

"Колегата Първанов е човек от кариерата, работил е в системата. Всеки има право да реагира така, както прецени и намери за добре. Който има конкретни данни за негови нарушения, или съмнения, може да санкционира съответните органи. Първанов през целия си професионален  път се е занимавал с енергетика – ЧЕЗ, ЕСО и НЕК“, заяви Петкова в отговор на журналистически въпроси след участието си в конференция, посветена на бъдещата либерализация на електроенергийния пазар.

"Не смятам, че ще се стигне до самоволни решения (на Красимир Първанов). При мен трудно може да мине подписването на нещо през главата ми. Да не забравяме, че съм била начело на контролен орган и знам как да държа нещата“, каза Петкова, която е бивш шеф на Агенцията за държавен финансов контрол.

Запитана какви ще са ресорите на Първанов, Петкова отговори, че все още отговорностите на заместниците ѝ не са определени.

"Ще се прецени и всеки ще приеме ресор, който отговаря най-добре на неговата подготовка. Аз ще поема пълния контрол над своите заместници“, гарантира Петкова.

Тя каза още, че на този етап няма да има трети заместник, въпреки многото работа.

Освен компрометирания Първанов, вторият зам.-министър е Жечо Станков, който работи в екипа на Петкова и в предишния ѝ мандат на енергиен министър. Тогава Станков отговаряше за газовия сектор, който е най-логично да поеме и сега, а за Красимир Първанов да остане елекроенергетиката, каквито вероятно са и амбициите на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, от чиято квота е Първанов.

Назначението продължава да "жъне" негативни реакции. Политикът от "Нова Република" и бивш депутат Мартин Димитров го определи като изключително скандално.

"Много е важно да се провери кой стои зад това назначение и дали наистина са само "Обединените патриоти". Правителството за съжаление не започва никак добре. С подобни назначения от самото начало е ясно, че ще се влиза от скандал в скандал... Когато един човек, ощетил интереса на България, какъвто е този, въпросният човек, подписал нещо за АЕЦ "Белене", което не е трябвало да подписва – повторно се назначава на власт, това е лош сигнал към всички... Очаквам хора, които в миналото са били забъркани в скандали, отново да бъдат забъркани в скандали", коментира Димитров във вторник пред БНР.

"Не би било честно да се забрави от обществото и от премиера, че господин Първанов беше освободен, когато Трайчо Трайков установи, че той беше заемал определени позиции и беше подписвал едни документи, във връзка с "Белене“, без да взима разрешение от министъра на енергетиката", заяви преди ден и депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Визирайки управата на НЕК, той заяви, че министър-председателят по безпардонен начин е дал енергетиката в ръцете на обединените националисти. Доколкото разбрах и министър Теменужка Петкова няма съгласие и не е удовлетворена от факта, че ще работи с господин Първанов, допълни Аталай. Той прогнозира още, че заложената със създаването на това правителство бомба ще гръмне по-рано, отколкото очаква обществото.

"Безпардонната намеса и извиването на ръцете на премиера и съгласието на премиера да му бъдат извити ръцете, няма да спрат с тези кандидатури и назначения от страна на обединените националисти. Ще бъдем свидетели на още желания, щения на тези хора, които няма да имат нищо общо с развитието на икономиката, камо ли пък с развитието на енергетиката", заяви Аталай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес