Енергийният министър не вижда проблем, че Доган взе ТЕЦ "Варна"

Конспирации и спекулации са, че държавата е подготвила централата за тази сделка

Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова не видя проблем в това, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган придоби контрол над ТЕЦ "Варна" в сделка за 3500 лв., с които придоби 70 процента от собственика на енергийната мощност – "Сигда". Тя коментира като конспирации и спекулации твърденията, че държавата е подготвила придобивката на Доган с отказа на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" от сключен договор за осигуряване на студен резерв за системата, който бе взет от ТЕЦ "Варна".

"Ахмед Доган не ми е познат като експерт в областта на енергетиката. Всеки български гражданин има право да предприема стъпки и действия във връзка със своя дейност, която би желал да развива", каза тя пред бТВ, но избегна точен отговор на въпроса дали е редно политик да купува толкова голям енергиен актив в подобна сделка.

Вместо това Петкова обясни как за нея като министър на енергетиката е важно енергийната системата да е стабилна и се впусна в подробности около приватизацията на ТЕЦ "Варна" през 2006 г. Тогава централата бе купена от чешката ЧЕЗ, която пък в края на 2017 г. я продаде на дружеството "Сигда", собственост на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от назначеното от ДПС правителство на Пламен Орешарски.

ТЕЦ "Варна" открай време е абонирана за студения резерв

"В приватизационния договор е предвидено, че централата ще работи с три от блоковете си за студения резерв, а останалите три - за обществения доставчик (НЕК) в продължение на пет години до края на 2011  г. В това време ЧЕЗ е имала време да изгради сероочистките, но те не са направили никакви инвестиции в тази посока и в 00:00 часа на 1 януари 2015 г. тя е спряна от Европейската комисия", обясни Петкова..

Според нея няма конспирации за подготовката на централата за Доган и това били спекулации. Просто ЧЕЗ си продала активите.

"Въпросът трябва да бъде поставен по следния начин  защо няма клауза в договор с ЧЕЗ за санкция, ако не изпълни приватизационния си ангажимент за сероочистките", смята Петкова, прехвърляйки топката в полето на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, по чието време бе приватизирана 1200-мегаватората централа.

Държавната ТЕЦ не се била отказала нарочно от договор

Тя посочи още, че ТЕЦ "Варна" винаги е работила за студения резерв, но отрече ТЕЦ "Марица Изток 2" нарочно да се е отказала от договора си с "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Това прекратяване на контракта, одобрено съответно без никакви санкции за държавната централа от държавния ЕСО, осигури на ТЕЦ"Варна" първи приходи от близо 3 млн. лв., последвани после от още договори за 27 млн. лв.

Петкова декларира още, че ТЕЦ "Марица Изток 2" никога не се е отказвала от търгове за студен резерв, освен в периода 2015-2016 г. когато не е могла да участва, тъй като предложила по-висока цена в търговете на ЕСО от определената максимална от енергийния регулатор.

Така тя даде да се разбере, че не вижда нищо нередно в директното влизане на Доган в енергетиката след участието му като консултант по проекта за хидровъзела "Цанков камък", за което получи хонорар от 1.5 млн. евро от частен подизпълнител на проекта.

Доган официализира богатство по начина на Пеевски

Според експерти от бранша, влизането на Доган в ТЕЦ "Варна" е част от официализирането на неговото богатство и бизнес връзки, по начин, сходен на приложения от депутата от ДПС Делян Пеевски. От скромен притежател на стар опел и скромен банков влог през 2014, през 2017 г. Пеевски вече е собственик на активи за 79 млн. лв..

Дали афиширането на Доган като бизнесмен ще бъде последвано от излизане от политиката, никой не може да се наеме да коментира, но очевидно не е проблем за ГЕРБ, чиито останали представители упорито избягват въпроси по темата.

Петкова коментира също така и предстоящото поскъпване на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври и осъждането на "Националната електрическа компания" (НЕК) да плати близо 32 млн. евро и лихви за 5 млн. евро на инженер-консултанта "УорлиПарсънс" на спрения проект за строежа АЕЦ "Белене" заради едностранното прекратяване на неговия договор.

Бивши шефове на НЕК били виновни за поредното осъждане по АЕЦ "Белене"

Тя обясни, че клаузата за обезщетението при спиране на работата на "УорлиПарсънс" по ядрения проект е подписана през януари 2008 г. от тогавашните изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при предоговарянето на предишния контракт. Енергийният министър посочи, че тя не е виждала документ, с който тогавашният министър Петър Димитров да е бил уведомен за такова предоговаряне. "Дали това е в ущърб на държавата трябва да попита друг компетентен орган, а не Министерството на енергетиката", каза Петкова, препращайки явно към прокуратурата. Срещу Велков и Папазян през 2016 г бяха повдигнати обвинения заради сделката за стария реактор за АЕЦ "Белене", но от тогава досега не е ясно как върви делото.

"Всеки месец са приемани с протоколи действията на консултанта, фактурирани са суми и са плащани", посочи Петкова. Дали услугите на "УорлиПарсънс" са стрували наистина платените им 270 млн. евро до спирането на договора за консултантските услуги през 2013 г. след прекратяването на ядрения проект в правителствено и парламентарно решение през март 2012 г. тя се не нае да прецени.

"Аз се надявам компетентните органи да извършат съответните проверки и да се произнесат. За мен представлява въпрос без отговор защо се е стигнало до включването на такава клауза за неустойка при едностранно прекратяване на договора при положение, че първата фаза на договора е приключила", коментира тя, визирайки, че договорът с "УорлиПарсънс" е бил с две фази на изпълнение. Първата е за помощ при избора на изпълнител, оценена на 16 млн. евро, за което и компанията е избрана с обществена поръчка. Втората – за услуги в хода на реализацията на ядрения строеж от избрания изпълнител. Именно по втората фаза НЕК бе осъдена да плати въпросните 32 млн. евро, което е под предявената от "УорлиПарсънс" претенция за над 54 млн. евро.

АЕЦ "Белене" няма да е частна

Енергийният министър повтори, че до края на октомври трябва да е готова процедурата, по която ще се търси стратегически партньор за възобновяването на АЕЦ "Белене", и до края на 2018 г. може да се обяви търгът. Тя отново посочи китайския интерес за инвестиции и този на френската "Арева" за участие в проекта.

"АЕЦ "Белене" няма да е частна, в проекта ще участва НЕК с притежаваните активни – документацията струва пари. НЕК ще се включи с площадката, оборудването и всички нематериални активи", каза още Петкова и отново декларира, че държавата няма да даде помощи, гаранции по заеми и дългосрочни договори за изкупуване на тока от ядрената централа.  

Цената на газа не зависи от нас

Относно поскъпването на газа с близо 14  процента от октомври Петкова коментира, че "цената на газа няма как да зависи от нас, тъй като става въпрос за ресурс, какъвто не притежаваме и няма как да добиваме у нас", а се внася от единствения доставчик – руската "Газпром експорт".

"Всички елементи за цената на газа са част от договора по определена методика, по каквато работят голяма част от останалите държави", посочи Петкова и допълни, че крайната цена на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съгласно нейна наредба." Всичко е много ясно регламентирано и в договора с "Газпром експорт" и в наредбата на КЕВР. Формулата пряко свързана с цената на петролните продукти и стойността на долара", коментира енергийният министър.

Има предпоставки за предоговаряне на доставките от "Газпром"

"Няма човек и политик, който да не се притеснява от потенциални рискове за ръста на енергийните продукти, защото се отразява и на бита и на бизнеса", каза още тя и допълни, че държавният доставчик "Булгаргаз" има опция за предоговаряне на доставките с "Газпром" по силата на сключеното между руския монополист и Европейската комисия споразумение за избягване на антимонополна санкция за стотици милиарди евро заради злоупотреба с господстващо положение в страни от Източна Европа, сред които и България  

"След споразумението се създадоха предпоставки всяка от държавите с договори, която смята, че има параметри, които да се уточняват, може да стартира предоговаряне, какъвто процес предстои пред нас. Колегите ще поставят въпроса и за цените, но първо трябва да се проведат преговори по параметрите, в които бихме желали да се движим, тъй като споразумението между "Газпром" и ЕК ясно са указани хипотезите, свързани с цените", посочи Петкова.

За ходовете на Върбакова да каже КЗК

Тя коментира лаконично и предприетите от Гинка Върбакова действия по излизането ѝ от слънчевия ѝ бизнес, за да поиска преразглеждане на забранителното решение на Комисията за защита на конкуренцията  по сделката за активите на ЧЕЗ, за което Mediapool съобщи първа. Енергийният министър посочи, че антимонополният орган е този, който може да се произнесе дали е възможно преразглеждане на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. От КЗК обаче преди дни коментираха пред Mediapool, че такава хипотеза липсва, тъй като решението им не предвижда раздяла с активите, които пречат на сделката и казусът е изцяло в ръцете на Върховния административен съд. той обаче ще разглежда случая едва през май 2019 г.

Петкова посочи, че не обсъжда бизнес дела с Върбакова, с нея я свързва лично приятелство (заради което тя дори подаде оставка в разгара на скандала със сделката с ЧЕЗ, но така както премиерът ѝ я поиска, така не я прие). Последно Петкова се била обадила на Върбакова да ѝ честити рождения ден през август .

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?