Енергийният министър обяви край на поскъпването на тока

Политически непопулярната, но необходима ценова реформа в енергетиката приключи, заяви министърът на енергетиката Милко Ковачев. Оттук нататък енергоносителите може да поскъпват само поради влияние на цените на ресурсите и инфлацията, увери министърът.

Добрана новина енергийният министър обяви в дискусия в Българската търговско-промишлена палата за енергетиката след 2007 г., след като вчера и финансист №1 обеща на бизнесмените НДВС да заложи в предизборната си програма в следващите четири години Данък добавена стойност да бъде намален от 20 на 18 %.

Министър Ковачев напомни, че 38 на сто от електроенергията у нас се произвежда от местни въглища, а 40 % от АЕЦ. През 2003 година има 4 на сто ръст на потреблението на ток (най-много в промишлеността) и 6,5 на сто - на природен газ (на публични и битови потребители).

Битовите потребители ще могат да договарят цени с производителите през 2006 година, а след 2007 година, когато ще отпадне монополът на НЕК при износа, домакинствата може да сключват договори за доставка на електричество от чужбина, каза още министърът. През тази година прагът за привилегированите потребители пада от 100 на 40 мегават часа годишно.

От 1 юли 2004 г. горната граница на продажната цена на топлинната енергия за битови нужди става 45,31 лв./мВтч с ДДС цена за енергия, а месечната цена за мощност ще е 0,06 лв. с ДДС за кубичен метър за отопляем обем.

За консумираната топлоенергия до 250 кВтч на месец цената остава непроменена, колкото е и в момента 34,05 лв./мВтч с ДДС. За домакинствата, които употребяват над 250 кВтч тарифата е 47,84 лв./мВтч с ДДС.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: