Енергийният министър получава коледна елха, украсена с прах от Гълъбово

ТЕЦ Брикел

Екоорганизацията "Грийнпийс България" ще подари на енергийния министър Теменужка Петкова коледна елха, която ще е "украсена" с прах от град Гълъбово, където се намира въглищната централа "Брикел" на енергийния бос Христо Ковачки. Коледният подарък ще бъде връчен в петък – 18 декември, сутринта пред сградата на ведомството, събощиха от организацията.

Жителите на Гълъбово редовно се оплакват, че буквално "вали" черна пепел, която покрива всичко в дворовете им. Това се случва благодарение на ТЕЦ "Брикел", която често обгазява района – проблем, широко отразяван от медиите в последните години, но все още неразрешен, посочват от "Грийнпийс".

ТЕЦ "Брикел" е една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Гълъбово често попада под черни пелени от дим от комините на старата инсталация или под облаци прах от неподдържаното депо за отпадъци на централата. Освен това градът и районът са място с наднормени концентрации на серен двуокис – поредна неспазена норма на национално равнище, заради която ЕС съди България, припомня екоорганизацията.

Природозащитниците искат да напомнят с акцията си на енергийния министър, че чистият въздух е не просто подарък, а право на всички български граждани, включително в сърцето на българската въглищна индустрия.

Това е вторият "коледен подарък", който "Грийнпийс България" обяви, че ще направи на институциите заради лошото качество на въздуха. Вече бе съобщено, че столичният кмет Йорданка Фандъкова ще получи на 22 декември пред сградата на кметството преспапие с мръсен въздух от София

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?