Енергийният министър ще урежда работа на съкратените от "Чукурово“ в други мини

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посредници в търсенето на варианти за командироване на съкратените работници от мина "Чукурово“ в други въгледобивни дружества от околността. Това съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда след среща на Петкова с работници и ръководители на мината. На нея присъствали и представители на ръководството на мина "Открит въгледобив“ – Перник, които обявили, че дружеството има нужда от допълнителен персонал.

Преди ден стана ясно, че на над сто миньори от "Чукурово“ са връчени предизвестия за съкращаването им с мотив спиране работата на дружеството за повече от 15 дни. Според председателя на миньорския синдикат към КНСБ Валентин Вълчев това е краят на мината, която е изчерпала разкритите въглищни запаси и не е инвестирала в проучването за други залежи.

По думите му няма настроения за стачка, но министър Петкова е решила да поеме ролята на арбитър между работниците и техния работодател, за да гарантира справедливото уреждане на спора, според ведомственото съобщение.

И мина "Чукурово", и "Открит въгледобив" – Перник са собственост на компании, за които се смята, че са свързани със скандалния бизнесмен Христо Ковачки, който на практика чрез различни фирми държи почти всички частни мини в България.

От енергийното министерство съобщават още, че мина "Чукурово" дължи на държавата концесионно възнаграждение от 392 хил. лева без лихвите за периода от второто полугодие на 2011 до края на 2014 г. Затова до края на този месец предстои усвояване на учредената от дружеството в полза на Министерството на енергетиката банкова гаранция.

По време на срещата ръководството на мина "Чукурово" поело ангажимент да плати до края на седмицата на работниците ноемврийските им заплати, допълват от ведомството.

Съвместна комисия между представители на работниците и работодателя предстои да начертае стъпки за възобновяване дейността на мината. Министър Петкова изразила готовност експерти от Министерството на енергетиката също да подпомогнат работата на комисията при необходимост.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?