Енергийният министър вдигна цената на въглищата и отиде на молебен в Раднево

Увеличението няма да се отрази на сметките за ток

Енергийният министър вдигна цената на въглищата и отиде на молебен в Раднево

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вдигна цената на въглищата от "Мини Марица Изток" с 3.50 лв. за тон днес и утре ще бъде на посещение в мините в Раднево, като ще присъства на молебен за здраве в църквата "Св. Иван Рилски". Това съобщи Министерството на икономиката.

Продажната цена на добиваните в държавното предприятие "Мини Марица-изток" лигнитни въглища, предназначени за производство на електроенергия, става 75 лв. за тон условно гориво от 1 септември. В момента цената е 71.50 лв. за тон.

Новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, ще доведат до повишаване приходите на "Мини Марица-изток", което ще доведе до стабилизиране на държавната компания, е посочено в съобщението.

Увеличението на цената на въглищата ще осигури запазване на работните места и нормалното изплащане на заплатите на работниците и служители, както и реализиране на инвестиционната програма на дружеството.

Цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" не е повишавана през последните години, е посочено в съобщението.

Новото увеличение на цените от 1 септември 2013 г., утвърдено от министър Стойнев, няма да се отрази върху цената на електрическата енергия, се казва в съобщението.

Увеличението на цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток", е съобразено и с техническите, икономическите, финансови и социално-икономически фактори, свързани с производството на лигнитни въглища, както и компонентите за определяне на продажната им цена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес