Енергийният министър защити регулатора за цената на газа

Политици не бива да се месят, а "Булгаргаз" няма резерви, заяви Николай Павлов

Енергийният министър Николай Павлов, сн. БГНЕС

Правителства и министри не трябва да се месят в определянето на цената на природния газ, заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов след заседанието на Министерския съвет в сряда пред журналисти. Реакцията му дойде след атаките предишния ден на ГЕРБ и БСП срещу Комисията за енергийно и водно регулиране заради одобреното поскъпване на газа с близо 30 процента от 1 април.

Предшественикът на поста Теменужка Петкова от ГЕРБ обяви, че е неприемливо да се променят цените на газа по времето на служебен кабинет, макар много добре да знае какъв е графикът за промяна на тарифите на внасяния от Русия природен газ и какви са компонентите за ценообразуването. Бившият вицепремиер Томислав Дончев, който наблюдаваше енергетиката в предишния кабинет на ГЕРБ, пък заяви, че "Булгаргаз" трябва да изстиска всичките си резерви. И двамата обясниха, че цените трябва да бъдат задържани с увеличената през 2016 г. печалба на обществения доставчик, пропускайки факта, че цените му вече на два пъти бяха задържани и през последното тримесечие компанията продаваше на вътрешния пазар на по-ниски цени от тези, на които получаваше горивото от "Газпром".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отмени решението си за повишението и настоя за обществено обсъждане, каквот всъщност бе проведено още в средата на март..

"Министри и правителство не могат и не бива да се месят в ценообразуването. Това го прави регулаторът, който е избран от парламента и дейността на регулатора се контролира пряко от Народното събрание. Нямаме абсолютно никакви правомощия", заяви Николай Павлов.

"Не познавам човек, който би внесъл предложение за цена, която да бъде по-ниска от доставната", обясни той в отговор на въпрос ще накара ли "Булгаргаз" да преразгледа цената си.

Павлов, който допреди да стане министър на енергетиката беше директор точно на "Булгаргаз", обясни, че в момента доставчикът няма резерви, за да може да поиска по-малко поскъпване на синьото гориво.

"Ако имаше такива резерви, КЕВР щеше да ги намери", заяви той.

Относно печалбата на дружеството от 36,6 млн. лв. за 2016 г., Павлов посочи, че това е най-добрият финансов резултат, постиган от "Булгаргаз“ от създаването на дружеството. Та се формира главно от признаване на обезценката на природния газ в хранилището в Чирен – близо 18 млн. лв., и от продажбата на вземания на "Булгаргаз“ от топлофикационни дружества. Това са лихви от близо 13.3 млн. лв. Това отива директно на резултат. В това отношение няма къде да се търсят резерви, посочи Павлов.
 
"Булгаргаз“ ще изплати дивидент на БЕХ, като размерът ще бъде около 17 млн. лв., съобщи още служебният енергиен министър. Миналата година за първи път "Булгаргаз“ плати на БЕХ дивидент от 9 млн. лв.“, припомни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?