Енергийният регулатор нареди на топлофикациите да намалят цената за промишлеността

Председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране в петък даде 14-дневен срок на топлофикациите, за да предложат по-ниски цени за парното за промишлеността. Това стана по време на обществено обсъждане в министерството на енергетиката.

Не може всички абонатни станции и тръбопроводи в страната, с изключение на София, да са подменени, а дружествата да продължават да декларират същите разходи, както преди години, заяви Шушулов. Той добави, че не може да се наливат пари в нещо, което не носи резултати.

Вчера, на предварителното обсъждане в ДКЕР на предлаганите от топлофикациите цени на топлоенергията за промишлеността бе съобщено, че почти всички дружества намаляват цените, с изключение на три - Шумен, Казанлък и Велико Търново.

Шушулов прогнозира, че най-вероятно новите цени на топлинната енергия за стопански и обществени потребители ще влязат в сила от 1 ноември т.г.

До месец ще бъде готова регулаторна рамка за цените на топлоенергията, каквато вече има за електроенергията и за природния газ, съобщи още Константин Шушулов. В документа ще бъдат записани изискванията към топлофикациите, показателите за намаление на загубите и периодите, в които цените ще останат постоянни.

Шушулов прогнозира, че както при електроенергията за бита, така и при топлоенергията за бита най-вероятно няма да има увеличение до 2007 г.

По време на предстоящата в средата на месеца мисия на МВФ, енергийният регулатор ще настоява поне още 3 - 4 години да се запази първото стъпало в цените на тока и парното, по което определени количества енергия се продават на битовите потребители на цените им отпреди три години. Такива евтини тарифи има в някои европейски страни, посочи Константин Шушулов.

Той посочи, че от 1995 г. досега цената на топлоенергията е увеличена със 120 процента. Според председателя на ДКЕР, сегашното ѝ ниво е реално, включва и известна печалба за топлофикационните дружества, за да могат да правят инвестиции.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: