Енергийният регулатор обеща поскъпване на тока и парното с 1-2% от 1 юли

Минимално повишаване на цените на електроенергията и топлоенергията за бита ще има от 1 юли 2007 г., обяви в понеделник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов след обществено обсъждане на енергийните цени.

Според данните от подадените заявления на енергийните дружества, постъпили в ДКЕВР, не би следвало да се очаква промяна в цените за битовите крайни потребители на топло и електроенергията с повече от 1-2%, уточни още проф. Шушулов.

Поскъпването на тока и парното ще се дължи на повишаването на цените на вносните и местни въглища, промяната на цената на природния газ, увеличаване на материалните активи на дружествата в енергийния сектор и затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясниха от регулаторния орган.

Окончателното решение за изменение на цените на топло и електроенергията ще бъде взето след като ДКЕВР приключи пълния регулаторен преглед на дружествата в енергийната система.

Във връзка с предстоящата либерализация на енергийния пазар от 1 юли ДКЕВР ще утвърди задължителна квота за продажба на електроенергия, с което ще се гарантира максималната защита на битовите потребители. Това решение на комисията ще позволи да се запази регулирана цена на електроенергията за крайните потребители.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?