Енергийният регулатор обеща поскъпване на тока и парното с 1-2% от 1 юли

Минимално повишаване на цените на електроенергията и топлоенергията за бита ще има от 1 юли 2007 г., обяви в понеделник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов след обществено обсъждане на енергийните цени.

Според данните от подадените заявления на енергийните дружества, постъпили в ДКЕВР, не би следвало да се очаква промяна в цените за битовите крайни потребители на топло и електроенергията с повече от 1-2%, уточни още проф. Шушулов.

Поскъпването на тока и парното ще се дължи на повишаването на цените на вносните и местни въглища, промяната на цената на природния газ, увеличаване на материалните активи на дружествата в енергийния сектор и затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясниха от регулаторния орган.

Окончателното решение за изменение на цените на топло и електроенергията ще бъде взето след като ДКЕВР приключи пълния регулаторен преглед на дружествата в енергийната система.

Във връзка с предстоящата либерализация на енергийния пазар от 1 юли ДКЕВР ще утвърди задължителна квота за продажба на електроенергия, с което ще се гарантира максималната защита на битовите потребители. Това решение на комисията ще позволи да се запази регулирана цена на електроенергията за крайните потребители.

Споделяне

Още от Бизнес