За втори път в последните три седмици

Енергийният регулатор пак остана без шеф по искане на Борисов

Юлиана Иванова

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова, съобщи правителствената информационна служба в неделя. Минути по-късно тя вече бе връчена и така за втори път в последните по-малко от три седмици ДКЕВР остава без шеф, лед като на 30 януари предсрочно бе прекратен мандатът на Ангел Семерджиев. Иванова трябваше да го довърши, като междувременно стана ясно, че ще се предприеме законова промяна и председателят и членовете на ДКЕВР да се назначават от парламента, а не от правителството.

Искането на министър-председателя е във връзка с това, че при предварителните разговори, преди да поеме поста, Иванова не е информирала Борисов за участието си във фирма, за която впоследствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност, се казва в съобщението.

Юлиана Иванова пое поста в сряда, назначена и натоварена от премиера Бойко Борисов с отговорната мисия за "незабавна промяна" в енергийния сектор. Иванова пое "предизвикателството" и се ангажира до седмица да докладва първите резултати. Ден по-късно обаче се оказа, че Иванова е собственик на фирма, която пък е собственик на онлайн магазина babbetshop.com, който продава цигари в нарушение на закона за тютюна.

Шефката на ДКЕВР призна това, оправда се с юристите на фирмата и каза, че не е знаела, че е незаконно да продава  цигари онлайн, с което реално нарушава Закона за акциза и данъчните складове. Тя обеща да плати наложените ѝ глоби.

Минути след съобщението от пресцентъра на МС оставката на Юлиана Иванова стана факт. Тя бе обявена на извънредна пресконференция от самата Иванова, която обясни, че въпреки че нарушението във фирмата ѝ е допуснато несъзнателно, има опасност да бъде накърнен имиджът на ДКЕВР и доверието към нея вече е изгубено. Иванова посочи, че това е лично нейно решение и че е уведомила премиера за него.

Според Иванова  хората са прави да протестират срещу високите цени на тока, защото сметките им са непосилни за плащане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?