Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергийният регулатор ще издава или отнема лицензи публично

0 коментара

Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР) ще издава или отнема лицензии за дейност на открити заседания, решиха депутатите, които приемат на второ четене новия закон за енергетиката и енергийната ефективност. Също на открити заседания комисията ще утвърждава или отхвърля цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, предложени от енергийните предприятия.

Решенията на комисията, включително мълчаливия отказ, ще могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Обжалването обаче няма да спира тяхното изпълнение.

На лицензиране подлежат производството на електрическа или топлинна енергия, преносът на електрическа и топлинна енергия или природен газ, както и разпределението на електрическа енергия или природен газ. Лицензия ще се издава и за съхраняване на природен газ, търговия с еленергия, обществена доставка или обществено снабдяване с електрическа енергия или природен газ, както и транзитен пренос на природен газ.

За членове на регулаторния орган ще могат да бъдат избирани български граждани със завършено висше образование, степен "магистър". Сред седмината трябва да има поне един юрист и един икономист. Членовете на ДКЕР трябва да имат стаж не по-малко от 10 години, от които най-малко три години в енергетиката.

Възнаграждението на председателя на комисията ще бъде 93 % от три средни месечни заплати на наетите в обществения сектор, по данни на НСИ. Заместник-председателят ще получава 90 на сто, а останалите членове на комисията - 85 на сто.

Лицензията ще се издава за срок от 35 години. Тя може да се продължава само веднъж за същия срок.

В закона е записано, че на територията на България ще се издава само една лицензия за пренос на електрическа енергия или на природен газ, за организиране на пазар на електрическа енергия, както и за обществена доставка на електрическа енергия.

Само по една лицензия ще се издава и за разпределението или снабдяването с ток и природен газ, както и за преноса на топлинна енергия, в рамките на една обособена територия. За снабдяването с ток обособената територия включва най-малко 150 000 потребители и минимум една административна област, а за снабдяването с природен газ - не по-малко от 50 000 потребители.

Депутатите записаха, че регулаторният орган ще се състои от седем члена с мандат от 5 години и ще взима решенията си с мнозинство не по-малко от 4 гласа. Също поне четирима от членовете на комисията трябва да са налице, за да се проведе заседание.

В закона специално е записано, че ДКЕР е независим орган. Осигуряването на независимостта на енергийния регулатор бе едно от изискванията на Европейския съюз, заради което се наложи да се прави изцяло нов закон. България бе обещала пред Брюксел да го приеме до края на септември, но управляващите отново се затлачиха.

Мнозинството в парламента обаче запази сегашния начин за избор на комисията -изцяло от правителството. НДСВ, ДПС и БСП отхвърлиха предложението на дясната опозиция да се въведе квотен принцип при избора на членовете на регулаторния орган - председателят да се избира от правителството, неговият заместник и четирима от членовете - от парламента, а седмият в комисията - от президента.

След отхвърлянето на предложението от СДС заявиха, че комисията става напълно зависима от изпълнителната власт и напомниха, че другите регулаторни органи в страната са сформирани на квотен принцип.

Като контрааргумент министърът на енергетиката Милко Ковачев посочи, че и по сега действащия закон, приет при предишното управление на СДС, енергийният регулатор се избира само от изпълнителната власт и заяви, че в много страни се възприема практиката регулаторът да не е отделен орган, а да е част от институцията, която провежда съответната политика.

Енергийният регулатор ще определя компонентите на цените за енергия, както и часови и сезонни тарифи. ДКЕР трябва да определя по прозрачен начин цените, които не бива да са дискриминационни, записаха в закона депутатите.

Цените ще се съобразяват с разходите на енергийните предприятия за дейността им, няма да се допуска кръстосано субсидиране.

Законът предвижда възможност ДКЕР да определя преференциални цени за продажба на еленергия, произведена от възобновяеми енергийни източници по комбиниран начин. Тези цени обаче не могат да паднат под 80% от средната продажна цена на тока за битовите потребители от предходната година.

Енергийните предприятия ще имат право да предявяват изискване за признаване и компенсиране на невъзстановяеми разходи, решиха още депутатите.

В закона за енергетиката и енергийната ефективност е записано, че основната му цел е създаване на предпоставки за качествено и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа, топлинна енергия и природен газ, енергийно развитие, енергийна сигурност на страната, както и създаване на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар. Друга основна цел на закона е гарантиране на енергийните доставки при минимални разходи.

Министърът на енергетиката ще определя обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници. Депутатите гласуваха и текст, който задължава кметовете на общините да изискват от енергийните предприятия на съответната територия прогнози за развитието на потреблението на тока, парното и природния газ, програми и планове за енергоснабдяване, топлоснабдяване и газоснабдяване

Следващата седмица депутатите ще продължат с приемането на текстове от закона.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.