“Енерго-Про” дръпна шалтера на “Варна Тауърс”

За първи път у нас искат фалит на мол

Варна Тауърс

“Енерго-Про” дръпна шалтера на търговския център “Варна Тауърс”, а отговарящата фирма за поддръжката на електро мрежата “Боел” поиска обяваването на мола в несъстоятелност. Това се случва за първи път в България две години след бляскавата церемония по откриването на мола. Така думите на Пако Ъндърхил, който нарече търговията днес “кървав спорт” в битката за оцеляване в кризата, се потвърдиха.

Голяма част от търговските центрове, които бяха открити по време на кризата през 2010 г. днес изпитват финансови трудности. Моловете не успяха да бъдат запълнени с наематели заради непрекъснатия спад на потреблението и ниската покупателна способност на българите.

И ако моловете в София, където живеят хората с най-високи доходи, успяват да удържат на кризата, борбата за оцеляване в провинцията е жестока и понякога се води с не дотам честна игра. Най-тежко е положението във Варна, където на основния булевард “Владислав Варненчик” през двеста – триста метра разстояние, на всяко кръстовище, се е наредил по един търговски център.

Сигнал, че подредените в стройна редица лъскави молове трудно ще оцелеят в кризата даде първият открит през 2007 г. търговски център “Пфое Мол”. Спасител за него се оказа общината, която нае площи и прати администрацията си на две кметства – “Аспарухово” и “Младост” да обслужват варненци в мола.

“Мол Варна” също изпадна в затруднено положение през 2010 г., но финансиращата го банка “Райфайзен” предпочете да го купи вместо да трупа токсични активи. Сделката изчистване на дълг срещу собственост стана чрез  фонда на банката Aspius Immobilien, който придоби търговския център от "Милър дивелопмънтс" за 95.2 млн. лв.

Заради жестоката конкуренция търговският център на GTS продължава да стърчи на груб строеж, след като инвеститорите решиха да сменят концепцията му заради голямата конкуренция. Така към момента единствено “Гранд Мол” се радва на над 90% запълняемост на площите, след като беше предпочетен от големите търговски марки.

Игра на жмичка

Лошите дни за “Варна Тауърс”, който единствен от търговските центрове има и офисна част, започват на 1 август. Тогава електроразпределителното дружество “Е.ОН България”, което е основен наемател на офис площите в кулите, спира за първи път тока. Наказателната мярка е приложена само за час в първия ден. След това времето без ток се увеличава постепенно до три часа. Шалтерът се дърпа в часовете с най-много посетители между 17 и 20 часа, разказаха наематели в мола. Наказателната акция продължава вече втора седмица.

Неуредени финансови взаимоотношения между собствениците на мола Мартин Згурев и Антонио Бухтияров и “Енерго-Про”, които станаха мажоритарен собственик на “Е.ОН” в края на юни, са причината за спирането на тока. Електроразпределителното дружество претендира за 120 хил. лв. вземания, докато “Варна Тауърс” твърди, че “Е.ОН” им дължи около 480 хил. лв. от сервизни такси.

“Е.ОН” е най-големият наемател на офис площи във “Варна Тауърс” с 10-годишен договор за наем, като първите две години са гратисен период. Безплатното ползване на площите изтича през ноември. Неофициално бизнес средите в морския град коментират, че новите собственици на електроразпределителното дружество искат да напуснат кулите без неустойка и да се преместят в “Бизнес парк Варна”, от където дойдоха преди две години. Държейки шалтера за цяла Североизточна България, чрез дърпането му най-вероятно “Енерго-Про” ще се опита да докаже, че не може да работи нормално поради липсата на ток. Това е злоупотреба с монополно положение, коментира Мартин Згурев пред Mediapool.

За момента се въздържаме от коментар, отговориха от “Енерго-Про” на запитване на Mediapool.

Ефектът от мярката с временното спиране на тока обаче вече е накарало част от наемателите да подадат заявления за напускане. В момента собствениците на мола водят преговори с тях.

Фаталният 13 август

Спирането на тока дава сериозно отражение и върху системите за нормалната му работа и поддръжка. За тях отговаря софийската фирма “Боел”. Именно тя внася искане за обявяване в несъстоятелност на “Варна тауърс” в Окръжния съд в Търговище на 13 август, става ясно от търговския регистър. Собствениците на мола имат просрочени задължения към компанията собственост на Борислав Бойчев.

Сгурев и Бахтияров са знаели, че има вероятност някой от многобройните им кредитори да поиска фалит. За това предупреждава одиторът на дружеството през 2011 г. Причината са натрупани задължения към контрагенти, както и неизвестността около довършването на част от офисите в кулите. 

Най-големият дълг на “Варна Тауърс” е към “Пиреос Банк” от над 36 млн. евро. Mediapool не успя да се свърже с банката за коментар. Общо задълженията на “Варна Тауърс” възлизат на над 76.7 млн. лв., а оценката му е за 78 млн. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г. Дълговете до една година на мола са за 5.6 млн. лв. Откакто е открит, търговският център работи на загуба. За 2010 г. тя е 5.79 млн. лв., а за 2011 г. – 6.57 млн. лв., сочи финансовият отчет на дружеството.

Вероятно с цел да забавят бъдещия фалит в началото на август двамата собственици на мола местят седалището на фирмата от София в Търговище. Това обаче не ги спасява засега. Окръжният съд в Търговище вече е назначил за синдик на мола Ганка Кольовска.

Съдът разпорежда на синдика да предприеме действия за уреждане на отношенията между “Е.ОН България” и собствениците на мола за спирането на тока в търговския център. Засега очевидно синдикът не успява да реши тази задача с повишена трудност, след като и във вторник вечерта токът отново е бил спрян.

Освен това съдът задължава да се открие и особена сметка, в която да постъпват приходите от наема на магазините. Тя ще се управлява от синдика и управителите на мола. Причината за тази мярка е, че в момента приходите на мола се използват за други цели, а не за удовлетворяване на задълженията на кредиторите на търговския център, е посочено в решението на съда. Според него постъпленията от магазините не се внасят по сметката на “Варна тауърс”. Доказателство за това са изпълнителните дела срещу дружеството, по които няма събрани суми, мотивира се съдът.

Розовият период на моловете свърши

Развръзката от заплетената ситуация предстои. Подозренията на собствениците на мола са, че умишлено се търси фалит на проекта, за да бъде придобит на безценица. Преговорите около продажбата на търговския център с инвестиционни фондове, които вървят от миналата година, били на финалната права, но сега не е ясно как ще приключат.

На конференция в София през 2010 г. Мартин Згурев се запомни с цитата: “Розовият период за моловете приключи. Много от новите проекти, особено извън София, се сблъскват с големи проблеми. София е единственото място, където потреблението има потенциал да подкрепи мащабни търговски проекти. В останалите градове клиентите са със значително по-ниска покупателна способност”.

Във “Варна Тауърс” са инвестирани над 50 милиона евро, според съобщение на собствениците му. В изграждането му участваха над 100 фирми. Общата разгърната площ на търговския център е 83 000 кв.м., от тях 60 000 кв.м са търговски и обслужващи площи и 23 000 кв.м офис площи. Основна финансираща институция е банка “Пиреос”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес