"Енерго-Про" погна и ВиК-Шумен за дълг от 1.5 млн. лв.

Заради неплатени сметки за ток от 1.5 млн. лв. ВиК-Шумен може да остане без електрозахранване, предупредиха от снабдителя "Енерго-Про" в четвъртък, който миналата седмица замалко да остави без ток водното дружество в Добрич заради дълг от над 2 млн. лв., но това се размина след плащане на 500 хил. лв. и договорка за разсрочване на останалия борч до февруари 2014 г. Сходен проблем има и ВиК-Шумен и управителят на "Енерго-Про"  Стефан Абаджиев го е обсъдил с новия шеф на водния оператор Светлозар Дамянов, който е предложил два варианта за уреждане на сметките между двете компании.

 

ВиК-то разчита да започне да погасява просрочените и текущите задължения за ток с приходи, които очаква в резултат на предприети мерки за събиране на неплатени сметки за вода от страна на гражданите.

 

Енергото от своя страна ще направи анализ на предложенията за отложено плащане, но Абаджиев посочва, че вътрешните правила на доставчика не допускат дългове, надхвърлящи 1 млн. лв., да се разсрочват за прекалено дълъг срок от време. Причината е, че по този начин електроразпределителното предприятие остава без свежи оборотни средства. А в момента компанията е длъжна да извърши и рехабилитация и подготовка на съоръженията си за зимата.

 

"За съжаление не можем да гарантираме, че ще сме в състояние да приемем отправените предложения, тъй като финансовите възможности към момента не могат да ни позволят да кредитираме наши клиенти с подобни огромни суми от натрупани задължения.”, коментира в съобщението Абаджиев.

 

Ако предложенията на ВиК-то за разсрочване не са приемливи за "Енерго-Про", електрооператорът ще излезе със свой вариант на споразумение, който щял да бъде съобразен с реалистичните възможности на водното дружество да си плаща.

Споделяне

Още от България