"Енерго-Про" ще обжалва глоба от 14.4 млн. лв. за отказ на услуга по времето на Е.ОН

"Енерго-Про" ще обжалва глоба от 14.4 млн. лв. за отказ на услуга по времето на Е.ОН

Санкция от 14 422 770 лв. на доставчика на ток в североизточна България "Енерго-Про Продажби" наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че отказал да снабдява с ток фирма от Нови пазар. Това, според антимонополния орган, е злоупотреба с господстващо положение и глобява електроснабдителното дружество да плати сума равна на 0.5% от приходите му през последната година.

КЗК преценява, че са засегнати интересите на фирмата "Готар Инвестмънт“, разположена в индустриалната зона на Нови пазар, тъй като в продължение на шест години от "Енерго-про" са ѝ отказвали захранване. Електроснабдителното дружество не искало да възстанови електрозахранването на цеха на дружеството заради лошото състояние на техническата мрежа. В същото време обаче то доставяло ток на останалите фирми в индустриалната зона при същите инфраструктури условия, което според комисията е неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите и е злоупотреба с господстващо положение.

В сегашното си решение КЗК даде на "Енерго-Про Продажби" едномесечен срок да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на "Готар Инвестмънт“ ООД с електроенергия.

Доставчикът на ток заяви, че не приема решението на КЗК за нарушаване на конкурентните правила и посочва, че казусът е от 2008 г., когато електроснабдителното дружество е било собственост на германската Е.ОН. "След като експертите се запознаят с мотивите, компанията ще обжалва решението пред Върховния административен съд в законоустановения срок", посочва се още в съобщението на "Енерго-Про".

Това е поредната солидна глоба за електроразпределителните и електроснабдителните дружества в последните месеци. Те вече бяха наказани заради това, че искат наем за позлзване на техните стълбове от други фирми, както и заради неизкупени електросъоражения, изградени от предприятия за тяхна сметка присъединяването им към мрежата.

Споделяне

Още от Бизнес