Енергомаратон в защита на АЕЦ "Козлодуй"

Близо 300 енергетици от 14 европейски страни участваха в маратон в България в подкрепа на ядрената енергетика и в защита на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". Проявата бе организирана от Световния съвет на работещите в ядрената енергетика.

На финала на маратона, тръгнал от Козлодуй и завършил в София, участниците връчиха на енергийния министър Милко Ковачев послание с искане да бъдат преразгледани сроковете за предсрочното извеждане от експлоатация на трети и четвърти блок на АЕЦ"Козлодуй". Посланието е адресирано до премиера Симеон Сакскобургготски. В него се посочва, че премиерът не трябва да позволява затварянето на блокове 3 и 4, а блокове 1 и 2 да бъдат отново отворени.

Пред участниците в маратона министърът на енергетиката Милко Ковачев каза, че България разчита и ще разчита на ядрeната енергетика.

Пред журналисти Ковачев коментира, че приема маратона като част от честването на 30 годишнината на ядрената енергетика на АЕЦ"Козлодуй". По думите му, посланието на участниците в маратона защитава българската позиция като цяло.

На въпрос за възможностите за преразглеждане на сроковете за закриване на трети и четвърти блок, министър Ковачев отговори, че когато една държава дава обещание и поема определени ангажименти в продължение на няколко правителства, тя трябва да бъде предвидима. Обсъждане и решение по този въпрос изисква широк консенсус, а не политическо "заиграване", добави той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?