ЕНИ и “Газпром“ заделят по 5 процента от “Южен поток“ за Франция

Италианската компания ЕНИ и руската “Газпром“ ще заделят по 5 процента от сегашните си пакети в компанията за строителството на газопровода “Южен поток“ за френската компания “Електисите дьо Франс“ (EdF), пише “Уолстрийт джърнъл“ в сряда, цитирайки осведомен източник.

Така Франция ще получи 10 на сто от проекта, а ЕНИ и “Газпром“ ще имат по 45 процента.

За интереса на французите към този проект стана ясно в средата на септември след разговори на премиерите на Русия и Франция.

"EdF започна преговори с "Газпром" за придобиването на миноритарен дял (в проекта)", твърди представител на френската компания.

Трасето на "Южен поток" е над 3000 км, а цената му е около 25 млрд. евро. Два са основните участъка – Черно море (902 км), който ще струва над 4 млрд. евро, и сухопътният участък (1300 км - до Австрия, 990 км - до Гърция) ще струва до 20 млрд. евро. По план газопроводът трябва да влезе в експлоатация през 2015 г. с проектна мощност до 63 млрд. куб. м. газ на година.

Междуправителствени споразумения за "Южен поток" са подписани с Гърция, България, Сърбия и Унгария. Планират се още две споразумения – със Словения и Австрия.

Предполага са, че участъците от газопровода на територията на всяка от страните ще се строят и експлоатират от отделни юридически лица. През 2008 г. беше създадено дружеството "Южен поток" - Швейцария от "Газпром" и италианската ЕНИ. Освен това трябва да бъдат регистрирани "Южен поток"– България с участие по 50% на БЕХ и "Газпром", "Южен поток" – Унгария (по 50% "Газпром" и Унгарската банка за развитие), "Южен поток" – Гърция, която ще е на паритетен принцип с DESFA, и швейцарската "Южен поток" – Сърбия за сръбския участък. И само в последната частта на "Газпром" трябва да е 51%, а останалото е за "Сърбиягаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес