ЕНП и ПЕС са единодушни: Няма алтернатива на Европа, тя е нашето общо бъдеще

ЕНП и ПЕС са единодушни: Няма алтернатива на Европа, тя е нашето общо бъдеще

ЕС е проект във вечно развитие и неговите ценности за свобода, демокрация, съпричастие и единство защитават европейските граждани и техния начин на живот. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол по повод Деня на Европа.

Ако не забравяме миналото си, европейският проект ще бъде приемлив за всички и Европа ще бъде място, което да наричаме "дом". Не толкова отдавна европейските народи решиха да се обединят, да сложат настрана различията си и да заживеят в мир. Европейските постижения не бива да се взимат за даденост, нито да се забравят, защото континент без памет е континент без бъдеще, добавя Дол.

Онези, които днес наричат Европа "остаряла", нямат памет. Който иска да критикува, трябва да предложи нещо ясно. Европа няма алтернатива, а ЕС е най-добрият отговор на настоящите предизвикателства, заявява председателят на ЕНП.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския паралмент Джани Питела изразява оптимизъм от полъха на ентусиазъм, който отново е повял на континента.

По неговите думи резултатът от изборите във Франция е показал, че хората отхвърлят идеите за разпад на ЕС, изразявани от крайната десница.

Питела отбелязва, че мнозина европейци днес се чувстват отдалечени от ЕС заради отраженията на икономическата криза и неовладяната глобализация, социалния дъмпинг, данъчните убежища, мерките за ограничаване на бюджетните разходи. Някои наричат Европа мечта, за мен тя е блян за по-справедлив свят, в който работим заедно и постигаме повече. Европа е нашето общо бъдеще, заключава Питела.

Споделяне

Още от Европа