ЕНП и социалистите най-вероятно ще загубят мнозинството си

Промяната е главно заради либералите, а не заради националистите

ЕНП и социалистите най-вероятно ще загубят мнозинството си

Eвропейската народна партия (ЕНП) и социалистите (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) на този етап губят мнозинството си в европарламента, става ясно от предварителните резултати от днешното гласуване в 12 държави и предварителните изборни нагласи в останалите 16 държави, обявени от Европарламента.

Данните предвиждат ЕНП да остане първа сила със 173 места (217 досега), а социалистите да бъдат втори със 147 (186 досега), като двете партии на този етап губят мнозинството си.

Трети се очертават АЛДЕ със 102 (68 досега, но от днес към тях се приспадат гласовете за партията на френския президент Еманюел Макрон). Зелените получават 71 места (52 досега), Европейските консерватори и реформатори - 58 (76 досега), Европейската обединена левица - 42 (52 досега).

Евроскептичните групи бележат повишен резултат - Европа на свободата и пряката демокрация - 58 (42), Европа на народите и свободата - 57 (36). Засега 37 мандата попадат в категорията "други".

Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха тази вечер готовност за преговори за широка управляваща коалиция в следващия Европейски парламент. От предварителните резултати излиза, че тези четири групи биха могли да съставят управляващо мнозинство.

Естер де Лане (ЕНП) заяви, цитиран от БТА, че групата ще работи за мнозинство на силите в центъра. ЕНП се обявява за стабилност и европейски решения, добави тя. Де Лане не посочи категорично, че ЕНП ще държи водещият ѝ кандидат Манфред Вебер да бъде избан за следващ председател на Европейската комисия.

Удо Булман (социалисти и демократи) коментира, че изглежда ясно желанието на европейците ЕС да направи нещо решително срещу промените в природата и за повишаване на социалната справедливост. По неговите думи енергийният преход не може да се осъществява, без да се взимат мерки срещу бедността и неравенството. Той говори за ново европейско реформаторско мнозинство. ЕНП не може да иска да определи кой да бъде следващият председател на ЕК, имаме нужда от нова коалиция, добави Булман.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) съобщи, че ще основе нова група в ЕП със стотина евродепутати (включително представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон - бел. кор.). За първи път от 40 години насам двете класически партии - социалистите и ЕНП, няма да имат мнозинство, отбеляза Верхофстат. Той допълни, че устойчиво проевропейско мнозинство в ЕП е невъзможно без новите центристки групи, сред които досегашната АЛДЕ. Верхофстат посочи като възможни пресечни точки на коалицията борбата с измененията в природата, честните данъци, постигането на общоевропейско решение за миграцията. По неговите думи е необходим председател на ЕК с широка политическа подкрепа.

Ска Келер (Зелени) изрази задоволство от полученото доверие на избирателите. Тя посочи, че нейната партия получава голяма отговорност да предизвика действия в истинска защита на околната среда. Зелената вълна залива Европа и това е прекрасен резултат. Ще подкрепим онзи кандидат за председател на ЕК, който споделя нашите цели, поясни тя.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) определи високата избирателна активност днес като доказателство, че е разбрана важността на тези избори. Видимо е, че младите европейци насочиха изборите към защита на природата, трябва да вземем мерки. Младите показват, че с управлявалите досега коалиции е свършено. Необходима е широка коалиция срещу крайните националисти и десни сили, допълни тя.

Ханс Хенкел (ЕКР) изрази удовлетворение, че крайната десница не се е представила толкова добре, колкото са били предварителните очаквания. Не подкрепяме следващият председател на ЕК да бъде определен измежду водещите кандидати. Вебер има катастрофален резултат в Германия, нямаме основание да избираме водещ кандидат. Европейският съвет трябва да намери кандидат с голям опит в управлението, заяви Хенкел.

Той съобщи, че ЕКР няма да се опитат да правят групата си по-голяма с приемането на десни екстремисти. Фидес не е партия с крайни възгледи и е възможен кандидат за нашата група, това зависи от решението на ЕКР и на унгарския премиер Виктор Орбан, добави Хенкел по повод очакваната раздяла между ЕНП и партията на Орбан.

Споделяне

Още от Европа