ЕНП критикува остро отмяната на наредбата за бежанците

Жозеф Дол очаква президентът Радев да реагира

ЕНП критикува остро отмяната на наредбата за бежанците

Европейската народна партия критикува отмяната у нас на наредбата за бежанците, съобщи в събота Нова телевизия. Решението за отмяната на Наредба 208 беше взето на извънредно заседание на кабинета снощи.


Наредбата бе приета с постановление № 208 през август миналата година и целта ѝ бе да запълни нормативния вакуум в интеграцията на получилите убежище и закрила у нас.

Според нея общините ще сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията ѝ, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците.

Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране.

Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести.

Отмяната на тези правила беше предизборно обещание на президента Румен Радев и на БСП.

Министрите решиха вчера, че до седмица наредбата трябва да бъде пренаписана, за да бъде създаден работещ механизъм. Последва реакция от Европа. Първият коментар дойде от председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол.

В съобщение в Twitter той определи решението на Министерския съвет като много лоша новина в противоречие с европейската практика. Дол изрази очакване президентът на републиката да реагира веднага.

Европейската политика за интеграция на бежанците е приоритетна за Европа и е тема на редица междуправителствени решения, взети в Брюксел. На последният редовен Европейски съвет за миналата година България единодушно с останалите европейски страни се ангажира да води политика на интеграцията на бежанците, без да допуска дискриминации по отношения на тях.

В отговор на ангажиментите си страната ни е получавала европейски средства. България е подписала Женевската конвенция, която гарантира закрила и престой на бежанците. Изключение можа да бъде направено само при сериозна заплаха за националната сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?