ЕНП очаква дипломатите от ДС, да напуснат, според ПЕС това ще навреди на София

Европейската народна партия очаква всички дипломати, работили за Държавна сигурност, да напуснат постовете си, заяви генералният секретар на партията Антонио Лопес-Истурис.  

"Ние приветстваме действията, които предприе българското правителство, за да изясни нещата. И след като бъдат проверени фактите и обстоятелствата, с цялото ми уважение към независимостта на правителството ви, очакваме всички, чието минало е свързано с бившите тайни служби, да напуснат постовете си", заяви Антонио Лопес-Истурис пред БНР в четвъртък.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов, който участва на срещата на върха на ЕНП в Брюксел, съобщи, че Антонио Лопес-Истурис е поискал обяснение как е възможно години след демократичните промени България да има толкова много дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност.

Лидерът на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц коментира обаче, че отзоваването на български посланици с досиета ще нанесе вреди на София на международната сцена.

"Според мен е трудно да се разбере стратегията на г-н Борисов. Да бламира половината от дипломацията си заради вътрешната политика, може да има някаква полза за вътрешните работи на страната. Трябва обаче да се избере между тази полза и вредата, която ще се нанесе в международен план. Аз бях изненадан, защото зная, че г-н Борисов - когото лично смятам за много интересен - беше твърде близък с Тодор Живков, който - според моята информация - беше последният диктатор на страната", заяви Шулц, цитиран от Дарик радио.

"Струва ми се, че цялата политическа класа е имала някаква определена близост до комунистическата система, което е нормално. Трябва да се спре да се играе с миналото на страната, за да се получават ползи сега", каза още Шулц.

Преди два дни бе оповестена проверката на Комисията по досиетата, според която над 40% от всички български посланици и консули досега са хора на ДС. Над 40 от тях и в момента са ръководители на мисии зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?