"Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели"

ЕНП притисна шефа на ЕП заради договора с Моника Станишева

Бойко Борисов: Връщанката на пари в Брюксел от Станишеви е срам за България

Сергей Станишев и Мартин Шулц.

Европейската народна партия (ЕНП) атакува председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц заради договора на институцията със съпругата на лидера на БСП и Партията на европейските социалист (ПЕС) – Моника Станишева.

Пред ден тя обяви, че се отказва от европроекта "Как разбираме Европейския парламент" заради спекулации за конфликт на интереси, но според ЕНП Шулц, който е кандидат на евролевицата за председател на Европейската комисия, трябва да даде обяснения.

Очаква се темата да бъде застъпена в кампанията за европейските избори през май, като още отсега е ясно, че тя е уязвима както за Шулц, така и за амбициите на Сергей Станишев да бъде избран за еврокомисар или на друг висш пост в бъдещата ЕК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в същото време коментира в София, че "ако е било честно, ако е било принципно, те няма да връщат пари, а ще се защитят”.

"Тази фамилия, лидерът на ПЕС да прави връщанката на пари в Брюксел – унизително, долно, срам за България", каза Борисов в сряда, съобщавайки за новия вот на недоверие към правителството на БСП и ДПС.

ЕНП:Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели"

Говорителят на ЕНП в бюджетната комисия на Европейския парламент Ингебор Гресле поиска социалдемократът Шулц да даде пояснения как от парламентарния бюджет са били предоставени 60 000 евро за рекламна кампания на българско дружество, свързано с председателя на БСП и на ПЕС Сергей Станишев.

Гресле коментира, че въпреки съобщенията, че договорът ще бъде прекратен и отпуснатите средства ще бъдат възстановени, това поражда съмнението, че Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели".

Според нея Шулц трябва да изчисти въпросите около обстоятелствата и процедурите по отпускането на посочените средства.

Темата бе повдигната по-рано и от германското списание "Шпигел". Изданието цитира отдел "Комуникации" на Европарламента, според който няма конфликт на интереси и че при възлагането на обществената поръчка не са знаели за роднинските връзки.

Бойко Борисов: Какъв срам след скандала в Европа да връщаш пари!

Борисов коментира от своя страна, че "явно в България може да се взимат пари от обществени поръчки от тази фамилия".

"Изведнъж разбирате ли какъв шамар, какъв срам след скандала в Европа да връщаш пари”, допълни той.

Моника Станишева обяви преди ден в отворено писмо, че пиар агенцията ѝ "Актив груп"ще върне на ЕП аванса от 29 679 евро по проекта. Тя обаче допълни, че проектът е бил спечелен напълно прозрачно след участие в открита конкурсна процедура, обявена от Европейския парламент. За изпълнението му е бил сключен и договор през 2012 г.

В сряда Бойко Борисов коментира и твърденията на Станишев, че защитата на природата в Странджа е негова кауза.

"Помня как Станишев гарантираше българското Черноморие. Той всъщност стана гарант със заменките. Те направиха най-големите заменки за милиарди. По същия начин сега ще гарантира Странджа. Ама срещу кого ще гарантира? Кои ще строят там? Чии са имотите”, запита Борисов.

"Аз знам, че той не може да бъде гарант на нищо. Той дори не може да бъде гарант на това правителство, иначе щеше да стане премиер. Няма логика най-подготвеният човек, бил 4 години премиер, да отстъпи на тогавашния Дянков все едно – той да управлява. В това няма никаква логика”, допълни Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа