ЕНП приветства новия български кабинет, критики от евросоциалистите и либералите

Поздравленията от лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) заваляха в петък веднага след избора на новото българско правителство с министър-председател Бойко Борисов. "Най-горещите" овации дойдоха очаквано от лидера на Европейска народна партия Жозеф Дол, който бе на посещение в София преди седмица.

"Искам да поздравя горещо Бойко Борисов за утвърждаването му за нов премиер на България и за формирането на правителствена коалиция с участието на ГЕРБ и Реформаторския блок", пише Дол до новия премиер. Той отбелязва все пак, че ДСБ и СДС също са членове на ЕНП.

Дол коментира, че българските граждани са възложили на ГЕРБ и нейния лидер задачата за справяне с предизвикателствата пред страната, най-вече с икономическата криза.

"Днес българският парламент потвърди този мандат и Борисов поема огромната отговорност да е начело на това коалиционно правителство на малцинството в много важен момент за България. Той може да разчита на ЕНП, за да се справи с тези предизвикателства", казва Жозеф Дол. Той изразява своето убеждение, че ГЕРБ и Реформаторите ще обединят усилията си за едно проевропейско правителство, което ще придвижи необходимите реформи.

В заключение Дол обяснява, че очаква с нетърпение следващата си среща с Бойко Борисов на срещата на върха в ЕНП на 18 декември. Лидерът на ЕНП не казва и дума за споразумението за подкрепа с Патриотичния фронт и АБВ.

Поздравления за Бойко Борисов изпрати и председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

"Изборът ви е доказателство за вашите качества на лидер и за поетия от вас ангажимент да се изгради по-добро бъдеще за България. Както знаете, аз следях отблизо предизборната кампания и съм много благодарен за вашата работа, както и за приноса на българската делегация в групата на ЕНП под ръководството на Мария Габриел“, пише още Манфред Вебер.

По думите му едно силно българско правителство ще бъде без съмнение основен стълб за справяне с предизвикателствата, свързани с икономическите въпроси и външните работи.

Има и сърдити

Партията на европейските социалисти (ПЕС) и партията на Европейските либерали и демократи (АЛДЕ) очаквано се обявиха против новия кабинет.

"Изцяло подкрепям решението, взето от Лютви Местан и ДПС, да отхвърли днес коалиционното споразумение на новата коалиция, която макар и да не съдържа министри на Патриотичния фронт, ще трябва да разчита на националистическите патриотични сили, за да получи мнозинство в парламента", каза лидерът на АЛДЕ Греъм Уотсън, цитиран от ДПС.

Според АЛДЕ новата коалиция може да отдалечи България от по-тясно сътрудничество в ЕС и НАТО. "В момент, когато ЕС трябва да се справи с трудната икономическа ситуация, ние се нуждаем от стабилни и центристки правителства. Ние не трябва да добавяме и политически трудности върху икономическите", казва президентът на АЛДЕ.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев описва новата четворна коалиция като "най-безпринципната в историята на България". По думите му вече е имало много ясни сигнали от Европа, че участието на НФСБ в управляващото мнозинство е неприемливо, заради едни крайни ксенофобски и антиевропейски позиции.

"Започвайки от забраната дори в семеен кръг да се развива идентичност на етническа основа, минавайки през ваденето на роми на фургони в полето под охраната на полицията и, стигайки до разполагане на ракети по южната граница", изброява проблемите Станишев. Подобни тези обаче липсват в управленската програма на правителство. Той не е доволен и от поведението на АБВ, които са влезли в съюз с три десни партии.

Според лидера на ПЕС в България вече има една власт, която говори едно, а прави нещо съвсем друго. "Единственият знаменател, който ги обединява тези несъвместими идеологически и политически програмно партии, това е властта", казва Станишев.

Споделяне

Още от България