ЕНП призова да се подкрепи Първанов срещу Сидеров

“Вашата задача е да призовете още веднъж избирателите да упражнят демократичното си право на вот. България трябва да влезе в ЕС с демократичен президент, макар и това да е наш политически опонент”, заяви във вторник председателят на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг.

Той призова българските избиратели тази седмица да бъдат водени от националния си дълг, а не от политическата си принадлежност. Пьотеринг призова десницата в България да прояви смелост, за да поиска доверието на избирателите в бъдеще.

След като подкрепяният от тях кандидат Неделчо Беронов загуби изборите, лидерите на СДС, ДСБ и ДП, които са членове на ЕНП, заявиха още в изборната нощ, че няма да призоват избирателите си да подкрепят нито един от кандидатите за балотажа – Георги Първанов и Волен Сидеров.

Лидерът на СДС Петър Стоянов каза, че на Георги Първанов не му се налага да се обръща за подкрепа към десния избирател, тъй като има прекалено голяма преднина пред Сидеров и като се мобилизира лявото пространство, той ще спечели и втория тур. 

Лидерът на СДС Иван Костов заяви, че на 29 октомври ще отиде до урните и ще зачертае имената и на двамата кандидати – Сидеров и Първанов, в интегралната бюлетина.

Във вторник, след призива на Пьотеринг, представители на двете партии коментираха, че позицията за балотажа вече е изразена.

Депутатът от СДС и бивш премиер Филип Димитров обясни, че позицията на Пьотеринг е вярна, но става дума за действия, които се налагат от някаква крайна необходимост, каквато в момента у нас няма.

Според него в случая не е уместно да се прави асоциация със ситуацията Жак Ширак-Жан Мари Льо Пен, при която имаше определени възможности френският националист да спечели. Съотношението в подкрепата за Георги Първанов и за Волен Сидеров е 1:3, изходът от втори тур е очевиден и няма смисъл десницата да води избирателя към нещо, “което не е за водене”, обясни Филип Димитров.

Споделяне

Още от Избори 2006