ЕНП призова всички десни да се явят заедно на евроизборите

Лидерът на ДСБ отговори, че коалиция с ГЕРБ е "абсолютно невъзможна"

Жозеф Дол с лидера ГЕРБ и премиер Бойко Борисов

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова българските партии от семейството да се явят заедно на предстоящите през май евроизбори. В ЕНП членуват ГЕРБ, ДБГ, СДС и ДСБ. Дол е пратил писмо до тях с призива си да се обединят за евровота. ДСБ вече са отговорили, че това е "абсолютно невъзможно" заради ГЕРБ.

"Само заедно можем да избегнем разпиляване на гласове, което би облагодетелствало популистите и антиевропейските сили. Само като работим заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент, както и да гарантираме, че нашият водещ кандидат - Манфред Вебер, ще бъде следващият председател на Европейската комисия", се казва в писмото на Дол.

Призивът на ЕНП беше разпространен от ДСБ, които в отговор са обявили, че няма как да има такова общо явяване, защото съюз с ГЕРБ е невъзможен.

"С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво", посочва в отговора си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Друг аргумент на Атанасов срещу съюз с ГЕРБ е, че партията на Борисов "устойчиво поддържа проруски курс". Лидерът на ДСБ изрежда и примери в подкрепа на тезата си - партията се противопоставя на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за европрокурор.

"Така управляващите от ГЕРБ и "Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз", се казва още в отговора на Атанасов до Дол.

Според ДСБ заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, " започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори".

От ДБГ също не виждат възможност за коалиция с партията на Борисов. "ГЕРБ не отговаря на ценностите и принципите на ЕНП заради залитането към популизма през последните 2 години, както и заради налагането на пълзяща диктатура в изборното законодателство и медиите", каза председателят на партията Димитър Делчев пред Mediapool.

Изглежда обаче и СДС, ДСБ и ДБГ няма да се явят заедно на евровота. В момента партията на Атанасов е част от коалиция "Демократична България" (ДСБ, Зелените и "Да, България"). През последните месеци формацията води принципни разговори за общо явяване с ДБГ и СДС, но до резултат от тях така и не се стигна.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?