ЕНП с три условия към ГЕРБ, за да я подкрепи на изборите

Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че има пълно доверие на партия ГЕРБ и категорично ще подкрепи формацията в предизборната кампания, но само в случай, че изпълни три условия на европейската десница, предаде БНР.

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез Истуриц формулира изискванията в Брюксел, като обясни, че въпреки успешните реформи в редица сфери правителството на ГЕРБ не е успяло да реформира енергийния сектор и това е довело до трагични последствия за хората в България.

Истуриц добави, че от ЕНП внимателно са проучили и анализирали обстоятелствата, довели до оставка на кабинета "Борисов", че напълно разбират ситуацията, и затова са решили да продължат да подкрепят ГЕРБ.

Генералният секретар на европейската левица обаче поиска мерки, които значително се различават от водената досега политика от партията на Борисов.

Освен необходимата енергийна реформа, България трябва да насочи еврофондовете не само към инфраструктурни проекти, но и към социалната сфера и по-специално за борба с младежката безработица.

Третото условие, което Лопез посочи, е нуждата от ясен ангажимент от страна на ГЕРБ за подкрепа на малките и средни предприятия в България.

"Ще подкрепим ГЕРБ, но имаме и своите условия. Ще насърчим партията да следва такива реформи в енергетиката, които отговарят на реалностите в страната и очакванията на хората, и се надяваме, че бъдещата опозиция този път няма да се противопостави. Ще очакваме също много категорични действия за справяне с младежката безработица в България, както и за подкрепа на малките и средни предприятия, които са източник на икономически растеж и работни места", подчерта генералният секретар на ЕНП.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?