ЕНП стартира информационна кампания "Не на проекта "Белене"

Строежът на АЕЦ-а ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа

Единна народна партия (ЕНП) започва национална информационна кампания "Не на проекта "Белене", не на ограбването на България". Това обяви на пресконференция в понеделник лидерът на ЕНП Мария Капон.

Поводът е мащабната подписка на БСП за насрочване на референдум за проекта АЕЦ "Белене", от който правителството се отказа в края на март. Според ЕНП кампанията на социалистите е гигантска манипулация, в която на обществото се предлагат част от аргументите, отбрани истини и неистини, "които целят да се формира фалшив патриотизъм на основата на един грабителски проект".

Смятаме, че е важно, особено предвид на евентуален референдум, обществото да чуе обективната истина, преди да е станало твърде късно и преди да са подведени много хора, заявиха от партията.

За всички трябва да е ясно, че този проект е погълнал повече от 1 млрд. лева, срещу което не сме получили нищо. За изминалите седем години не се намери нито един лековерен инвеститор, който да даде повече от 20 млрд. лева за този проект и затова желанието на мераклиите да има "Белене" е да ни накарат ние да платим тази цена през джоба на държавата, т. е. през джоба на всеки един от нас, заявиха от ЕНП.

Предлага ни се ток, който ще е 4-5 пъти по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй". Това е солидна гаранция, че всички цени на потребителските стоки ще тръгнат нагоре, предупреждават от партията.

В становището, представено на пресконференцията, се казва, че на България се предлага един референдум, който да прехвърли отговорността върху гражданите за една минута да решат въпрос, който политиците отказват да решат в продължение на повече от 30 години. При днешното финансово състояние на България, подобен разход от над 20 млрд. лева, по оптимистичната оценка на HSBC, ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа. Две вече имахме и те носят имената на Андрей Луканов и Жан Виденов. Сякаш по ирония на съдбата, представителите на социалистическата партия винаги намират форма и начин да подтикнат страната в тази посока, отбелязва ЕНП.

Глашатаите на енергийната ни зависимост от Русия мълчат, че реакторът, предвиден за "Белене”, е модел от 1992 г. Ако социалистите решат да го строят с помощта на Москва, докато се построи и пусне в експлоатация, той ще е вече на 30 години. 

Кой в България е готов да се подложи и да поеме този риск? Гарантира ни се 100 % енергийна зависимост от Русия. Чухме го ясно и в интервюто на бившия президент Първанов. За газа вече плащаме 8 пъти повече, отколкото в Съединените щати. Може би някой от вас ще си спомнят как ненадейно и предсрочно г-н Овчаров подписа договорите за доставка на газ на по-висока цена, далеч преди да са изтекли, припомнят от ЕНП.

Мария Капон се обърна към всички отговорни партии, основно от център-дясното политическо пространство, и към всички граждански организации, за да обединят усилията си в кампания срещу този проекта АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес