ЕНП замрази процедурата за приемане на ГЕРБ

Изпълнителното бюро на Европейската народна партия (ЕНП) е замразило процедурата по приемане на ГЕРБ за асоцииран член в най-голяма дясна формация в Европа, научи Mediapool от източници в Брюксел. Партията на столичния кмет Бойко Борисов подаде молба в ЕНП, след като спечели изборите за Европейски парламент (ЕП) през май и вкара петима евродепутати, които са във фракцията на ЕНП - ЕД.

Явно жестовете на най-новата българска политическа формация са се оказали недостатъчни, коментираха за Mediapool от Брюксел.

Политическите наблюдатели на ЕНП са заявили, че имат нужда от допълнителна информация за ГЕРБ. Около месец след провеждането на местните избори тази есен, ЕНП ще изпрати свои представители в България. Те трябва да се уверят, че партията наистина има намерение да провежда дясна политика и да си партнира на национално ниво с българските партии, членуващи в ЕНП. Това са СДС, ДСБ, Демократическата партия и Земеделския народен съюз (ЗНС).

Източници от ГЕРБ заявиха пред Mediapool, че очакват точното решение и формулировка от ЕНП. Според тях обаче не става дума за “замразяване” на процедурата.

Процедурата по приемане на националните партии в ЕНП продължава около година след подаването на документите. За кандидатките се изискват и препоръки на партиите членки от същата страна. Членството в ЕНП и марката “СДС” са необходими на ГЕРБ, за да се позиционира по-добре в дясноцентристкия спектър в България.

Присъствието на петимата евродепутати в групата на ЕНП в Европарламента вече бе използван в предизборния политическия дебат от Бойко Борисов и от формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Споделяне

Още от България