ЕНП затяга редиците и иска лоялни евродепутати след резолюцията за България

Снимка: Pixabay

След критичната резолюция на Европейския парламент Европейската народна партия (ЕНП) реши да припомни евродепутатите си за строгите ѝ вътрешни правила, като така изиска от тях лоялност.

Според правилата само усърдните и верни евродепутати от Европейската народна партия ще получат влияние върху законодателството, съобщава "Политико". Медията твърди, че тези изисквания са нови за парламентарната група. Доброто познаване на дадено досие фигурира на нормативни актове в раздел "останали критерии", сред които са опит и подготовка.

"Най-активните членове и тези, които се ангажират най-много с линията на групата по отношение на подготвителните срещи на групата на ЕНП, заседанията на комисиите и гласуванията, трябва да имат приоритет при назначаването за докладчик или докладчик в сянка", се посочва в документа на ЕНП, цитиран от "Политико".

Източник на Mediapool обясни, че правилата не са нови, но били припомнени след резолюцията за България и след като ЕП подкрепи целта за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. да бъде до 60%.

И в двата случая ЕНП бе "против", но част от депутатите ѝ не гласуваха заедно с групата. При резолюцията Радан Кънев (ЕНП/ "Демократична България") и още петима депутати подкрепиха документа, а 23-ма се въздържаха. По въпроса с намаляването на вредните емисии по същия начин част от депутатите не последваха партийната позиция, която беше намаляването да е до 55 %.

Споделяне

Още от Европа