Енрон ще бъде разделена на части и разпродадена

Фалиралата американска енергийна компания Енрон почти сигурно ще бъде разделена на части, а нейните активи или ще бъдат продадени, или ще бъдат раздадени на кредиторите, пише в късното си вчерашно електронно издание в. Файненшъл таймс. Комитетът на кредиторите и Енрон вече навлизат в последния стадий от преговорите за постигане на споразумение за реорганизиране на компанията.

Първоначално могъщата някога енергийна компания, която обяви фалит през декември 2001 г., смяташе да излезе от процедурата по банкрута, като запази основните си дейности, свързани с оперирането на тръбопроводи, операции по проучването и производството на енергия и продажби на едро и дребно.

Компанията вече спечели повече от 2 млрд. долара от продажбата на активи, които не са свързани с основната ѝ дейност, а през август м. г. предложи за продан още свои активи. През миналата седмица Енрон обяви, че иска всички възможности да бъдат открити, за да се види кое е най-ценно за кредиторите.

Според цитирани от вестника запознати с хода на преговорите източници, разбиването на компанията на части е най-вероятният начин за разрешаването на проблема с най-сложния банкрут в историята, както го наричат експертите.

Кредиторите и компанията трябва да решат как ще бъдат "комплектовани" активите на Енрон и дали на кредиторите ще се предлагат части от различни предприятия или парите от тяхната продажба. Разделянето на части обаче няма да бъде равно на ликвидация на компанията, подчертават цитираните от Файненшъл таймс източници.

Активите, които вече са предложени за продажба, включват Портланд Дженерал Електрик и компании, притежаващи газопроводи в Тексас, Флорида и Калифорния. В плана се предвижда също така създаване на тръст или друга структура, която да продължи съдебните дела, заведени от кредиторите срещу мрежата от партньорства на Енрон и техните спонсори, включително големи финансови институции.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?