"Ентърджи" търси партньор за ТЕЦ "Марица Изток 3"

Американската компания "Ентърджи" търси партньор за проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица Изток 3", съобщиха от софийския офис на компанията. Преговори се водят с четири европейски компании - италианската "Енел продуционе", белгийската "Трактабел", британската "Нешънъл пауър" и германската RWE.

В съвместното дружество между НЕК и "Ентърджи" дяловете са разпределени 27 към 73 процента. Новия партньор в проекта ще получи дял, който ще бъде под 36%, така че "Ентърджи" ще остане компанията с водеща роля в дружеството.

Очакванията са договореност да бъде постигната до края на годината, което да позволи започване на работа по проекта.

От "Ентърджи" обясниха, че търсенето на партньор се налага заради срива на енергийните пазари, което е довело до спад на цените на акциите на енергийните компании в Америка и Европа.

На двата континента има свръхкапацитет на производствени мощности и затова всяка инвестиция, подобна на тази в ТЕЦ "Марица изток 3", се счита за рискова. От "Ентърджи" заявиха, че всички останали 8 американски енергийни компании са прекратили инвестициите си в Европа.

Проблем за всички подобни проекти бил факта, че след промяната на американските счетоводни стандарти ангажиментите за инвестиции се отчитат в баланса, а не както досега подбалансово. Затова всеки подобен проект допълнително влошава оценката за финансовото състояние на компанията.

Допълнителен проблем е несигурността на европейските енергийни пазари, от които България ще стане част след няколко години. От "Ентърджи" потвърдиха желанието си да развиват проекта и припомниха, че са в България от 6 години и досега са инвестирали 15 млн.щ.долара в разработването на проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица изток 3".

Компанията е сключила всички договори за осъществяването на проекта и те няма да се променят, заради присъединяването на нов партньор. За финансирането има предварителни договорености с ЕБВР, Черноморска банка за възстановяване и развитие и френските банки "Сосиете женерал" и "Креди агрикол".

Изпълнители на рехабилитацията ще бъдат "Де Ес Де Дилингер Щалбау" и "Ер Ве Е Индустрильозунген". Те са заменили "Сименс" и "Бабкок", които са се отказали от проекта през 2000 г., заради лошата ситуация в енергийния отрасъл.

Преди повече от месец другият потенциален американски инвеститор в Марици-те - Ей И Ес, който трябва да изгради нова мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1", също обяви, че търси партньор за своя проект. За разлика от "Ентърджи" обаче, от Ей И Ес досега не са успели да постигнат твърда договореност за финансирането на проекта с кредитните институции.

Споделяне

Още от Бизнес