Ентусиасти висяха на опашка да предадат над 5 тона пластмаса за книги

Ентусиасти в София се наредиха в неделя на извила се десетки метра опашка на столичния площад “Славейков“, за да предадат отпадъчна пластмаса, срещу която получаваха талон за безплатна книга. Хартиеният или електронният вариант на четивото се раздаваше в близката книжарница “Ориндж“, пред която имаше не по-малка опашка.

 

Над 5 тона годни за рециклирание отпадъци са били събрани в акцията, съобщиха организаторите ѝ от фондация “Кредо Бонум“, издателство “Смарт Букс“, книжарници “Ориндж“ и най-голямата организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки ЕКОПАК.

 

Достойните за времето на продоволствената криза преди двадесетина години у нас опашки се завиха и на съседните на книжния площад улички в пика на акцията и се превърнаха в своеобразен хепънинг.

 

Хора на различна възраст, придружавани от деца, също носещи големи торби с пластмасови чаши, чинийки и други опаковки, водещи кучета, пиещи кафе и смеейки се изчакаха търпеливо, за да предадат събраните пластмасови отпадъци и да безплатен талон за над 35 заглавия.

 

В рамките на четири часа – от 10 до 14 часа, предалите килограм отпадъчна пластмаса получаваха по един талон за книга, а за количества над 2 кг се даваше и втори, но не повече, за да може повече желаещи да се включат в инициативата Така срещи предадените над 5 тона отпадъци бяха раздадени над 5000 броя книги.

 

Голяма част от хората пък просто оставиха пластмасови боклук в специалните контейнери, без да получат книга, тъй като идеята им била просто да занесат отпадъците на правилното място, за да бъдат наистина рециклирани.

 

“Книгата е бонус - да прекарат повече време с книга в ръка, но не сме очаквали толкова голям интерес. Много хора оставиха боклуците, без да искат книгата, за да не чакат на опашката казаха, моля ви, рециклирайте ги“, коментира Симеон Василев от фондация "Кредо Бонум“.

 

Предвижда се догодина инициативата “Книги за смет“ да обхване цялата страна.

Споделяне

Още от България