E.ON - Русия предпочете "Новатек" пред "Газпром" за доставчик на газ

E.ON - Русия съобщи в четвъртък, че е подписала 15-годишен договор за доставки на газ с втория по големина руски производител "Новатек". Сделката подкопава позициите на "Газпром" на местния газов пазар, отбелязва Ройтерс.

Говорител на компанията E.ON - Русия, контролирана от германския енергиен гигант  E.ON, заяви, че няма да подновяват договора с "Газпром".

"Договорът с "Газпром" изтича в края на 2012 г., ние проведохме разговори за бъдещи доставки. "Новатек" предложи по-добри условия", заяви Анна Мартинова.

Основният газов доставчик на E.ON – Русия е четвъртият по големина производител на нефт и газ "Сургутнефтегаз".

"Новатек", контролирана от Генади Тимченко (близък на президента Владимир Путин) и Леонид Михелсон, спечели апетитния договор за сметка на "Газпром".

По-рано този месец руският в. "Ведомости" съобщи, че "Новатек" ще конкурира "Газпром" и в Германия, след като стана известно, че от четвъртото тримесечие на тази година ще продава газ на немската компания EnBW. Договорът е за 10 години и е сключен чрез задгранична компания на "Новатек".

"Новатек" няма право да изнася газ – от 2006 г. в Русия има монопол върху износа на газ, като такова право има само "Газпром" и дъщерните му дружества, в които притежава 100% собственост. Все още не е ясно по каква схема ще се извършват доставките за немския клиент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес